Reacția Mega Image după ce Consiliul Concurenței și-a exprimat îngrijorări față de preluarea magazinelor Profi

Reacția Mega Image după ce Consiliul Concurenței și-a exprimat îngrijorări față de preluarea magazinelor Profi
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 aug 2024

Ahold Delhaize și Mega Image se află în prezent în discuții detaliate cu autoritatea de concurență pentru a înlătura îngrijorările instituției legate de preluarea magazinelor Profi, transmite grupul olandezo-belgian.

"Semnalarea îngrijorărilor formulate de către autoritatea de concurență reprezintă o etapă firească în procesul de autorizare a tranzacției, prevăzută de legislația aplicabilă. Ahold Delhaize și Mega Image lucrează în momentul de față la un set de angajamente corespunzătoare și adecvate, conform prevederilor legale aplicabile în materie de concentrări economice, urmând procedura specifică în fața Consiliului Concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Auchan extinde în România noul concept de magazin CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Auchan extinde în România noul concept de magazin
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Avem convingerea că angajamentele ce vor fi propuse autorității de concurență vor fi satisfăcătoare și adecvate pentru a elimina îngrijorările formulate", mai este transmis.

Consiliul Concurenței a anunțat că are îngrijorări concurențiale referitoare la tranzacția prin care prin care grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care deține și brandul Mega Image, vrea să preia rețeaua de magazine Profi în România, apreciind că operațiunea, de 1,3 miliarde euro, poate conduce la reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor pentru achiziția de produse alimentare. 

Recent, grupul estima că va încheia anul viitor tranzacția.

VEZI AICI ȘI Efectul celei mai mari tranzacții în alimentar din Europa Centrală și de Est: Mega Image ar urma să devină liderul pieței de retail românești. Cu o formidabilă forță în negocieri

La finele lunii octombrie 2023, Ahold Delhaize, unul dintre cei mai mari jucători din piața mondială de retail alimentar, care în prezent deține 19 branduri la nivel global, printre care și Mega Image, a ajuns la un acord privind achiziționarea companiei Profi Rom Food, care operează rețeaua de magazine Profi în România, de la MidEuropa, pentru suma de 1,3 miliarde euro.

Un angajat de la IKEA, acuzat că a făcut 55 de retururi false. Prejudiciu de aproape 90.000 de euro CITEȘTE ȘI Un angajat de la IKEA, acuzat că a făcut 55 de retururi false. Prejudiciu de aproape 90.000 de euro

La începutul anului, cum a anunțat Profit.ro, Mega Image a solicitat direct Comisiei Europene avizarea tranzacției, dată fiind dimensiunea ei, dar Consilliul Concurenței a cerut ca avizarea să aparțină statului român.

"Așa cum știți, Comisia Europeană a fost de acord să ne transfere analiza acestui caz, la solicitarea noastră, având în vedere că piața românească este cea mai afectată. Este cea mai mare tranzacție pe piața de retail din România și este nevoie de o analiză complexă. De aceea ne consultăm cu autoritățile din alte state membre care au gestionat tranzacții similare, dar vrem să aflăm și punctele de vedere ale celor afectați: producători agricoli și procesatori, concurenți, asociații de consumatori", spune acum Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.

Instituția transmite astfel că are o serie de îngrijorări concurențiale referitoare la tranzacția prin care prin care Delhaize (Mega Image) vrea să preia Profi Rom Food.

Retailerii americani grăbesc importurile pentru sărbători, temându-se de greve și alte întreruperi CITEȘTE ȘI Retailerii americani grăbesc importurile pentru sărbători, temându-se de greve și alte întreruperi

Îngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurență vizează atât piața comerțului cu amănuntul, cât și piața achizițiilor de produse de consum curent preponderent alimentare.

Consiliul susține că, pe unele piețe locale, unde sunt prezente cele două rețele, operațiunea poate conduce la reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor pentru achiziția de produse alimentare.

De asemenea, tranzacția ar putea genera efecte negative asupra activității unor furnizori având în vedere, pe de o parte, reducerea numărului de companii achizitoare și, pe de altă parte, consolidarea poziției Mega Image pe piața de achiziții, potrivit sursei citate.

FOTO Popeyes continuă expansiunea în România și pregătește restaurante în două noi orașe CITEȘTE ȘI FOTO Popeyes continuă expansiunea în România și pregătește restaurante în două noi orașe

Acum, Delhaize poate transmite Consiliului Concurenței propuneri de angajamente pentru a înlătura îngrijorările concurențiale.

Propunerile de angajamente vor fi evaluate, iar autoritatea de concurență va consulta terții cu privire la eficacitatea acestora, sub forma unui test de piață.

Cumulat, afacerile Mega Image și Profi se ridică la aproximativ 20,4 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
mega image
delhaize
firma
software
infiintare