Viktor Orban spune, la Băile Tușnad, că Rusia "hiper-rațională" va avea de câștigat pe măsură ce Occidentul "irațional" își pierde puterea. Asia va fi centrul dominant al lumii. Ucraina nu va deveni membră UE și NATO, "nu avem bani" pentru asta

Viktor Orban spune, la Băile Tușnad, că Rusia "hiper-rațională" va avea de câștigat pe măsură ce Occidentul "irațional" își pierde puterea. Asia va fi centrul dominant al lumii. Ucraina nu va deveni membră UE și NATO, "nu avem bani" pentru asta
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iul 2024

Conducerea Rusiei este "hiper-rațională", în timp ce Occidentul devine tot mai "irațional", iar centrul de putere al lumii se va muta în Asia, a declarat Viktor Orban, care crede totodată că Ucraina nu va putea niciodată să-și îndeplinească visul de a deveni membră a Uniunii Europene sau a NATO, relatează Reuters care a reținut aceste idei din discursul pe care premierul Ungariei l-a susținut la Băile Tușnad.

Orban, un naționalist aflat la putere din 2010, a făcut aceste comentarii în timpul unui discurs în care a prevăzut o schimbare a puterii globale dinspre Vestul "irațional" către Asia și Rusia. "În următoarele decenii lungi, poate secole, Asia va fi centrul dominant al lumii", a spus Orban, menționând China, India, Pakistan și Indonezia ca viitoare mari puteri ale lumii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Erdogan anunță - Turcia va fi lider regional la baterii pentru mașini electrice. Cu ajutorul Chinei CITEȘTE ȘI Erdogan anunță - Turcia va fi lider regional la baterii pentru mașini electrice. Cu ajutorul Chinei
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Iar noi, occidentalii, i-am împins și pe ruși în acest bloc", a adăugat el în discursul, transmis de televiziunea maghiară, pe care Viktor Orban l-a rostit în fața etnicilor maghiari prezenți la un festival în orașul Băile Tușnad din România vecină.

Orban, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, s-a distanțat brusc de restul blocului prin căutarea unor legături mai strânse cu Beijingul și Moscova și i-a înfuriat pe unii lideri europeni când a efectuat vizite surpriză la Kiev, Moscova și Beijing în această lună pentru discuții privind războiul din Ucraina, reamintește Reuters.

El a declarat că, spre deosebire de "slăbiciunea" Occidentului, poziția Rusiei în afacerile mondiale a fost rațională și previzibilă, afirmând că țara a dat dovadă de flexibilitate economică și s-a adaptat la sancțiunile occidentale încă de când a invadat Crimeea în 2014.

Orban, al cărui guvern a adoptat o serie de măsuri anti-LGBT, a declarat că Rusia a câștigat influență în multe părți ale lumii tocmai prin înăsprirea drepturilor LGBTQ+. "Cel mai puternic apel internațional al power-soft-ului Rusiei este opoziția sa față de LGBTQ", a punctat el.

Pe de altă parte, Ucraina nu va deveni niciodată membră a UE sau a NATO, deoarece "noi, europenii, nu avem suficienți bani pentru asta", a mai spus premierul Ungariei.

"UE trebuie să renunțe la identitatea sa de proiect politic și să devină un proiect economic și de apărare", consideră Orban.

UE a deschis negocieri de aderare cu Ucraina la sfârșitul lunii trecute, deși țara se află în fața unui drum lung și dificil înainte de a putea adera la bloc.

Pe de altă parte, Declarația finală a summitului NATO din această lună - agreată și de Orban -  a afirmat că alianța va sprijini Ucraina pe "calea sa ireversibilă" către aderare.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
băile tușnad