NYT: Un complot ucrainean misterios a provocat un apel rar din partea Rusiei către Pentagon

NYT: Un complot ucrainean misterios a provocat un apel rar din partea Rusiei către Pentagon
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2024

La începutul acestei luni, șeful Pentagonului, Lloyd Austin. a primit o solicitare neobișnuită de la un interlocutor improbabil: omologul său rus dorea să discute cu el. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Austin vorbise la telefon cu omologul său rus doar de cinci ori, aproape întotdeauna la inițiativa Pentagonului și adesea într-un efort de a evita erori ce puteau escalada conflictul, relatează The New York Times (NYT), citat de News.ro.

Austin luase legătura cu noul ministru rus al apărării, Andrei Belousov, cu doar câteva săptămâni înainte, la 25 iunie, într-un efort de a menține "liniile de comunicare deschise", după cum a declarat Pentagonul. A fost prima convorbire telefonică dintre cei doi de când Belousov, un economist, l-a înlocuit pe Serghei Șoigu, veteranul ministrul rus al apărării, în cadrul unei remanieri făcute de Kremlin în luna mai.

Urmărește-ne și pe Google News
Erdogan anunță - Turcia va fi lider regional la baterii pentru mașini electrice. Cu ajutorul Chinei CITEȘTE ȘI Erdogan anunță - Turcia va fi lider regional la baterii pentru mașini electrice. Cu ajutorul Chinei
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Însă la 12 iulie, l-a sunat Belousov pe Lloyd. Și asta, pentru a-i transmite un avertisment, potrivit a doi oficiali americani și unui alt oficial informat cu privire la apel. Moscova ar fi detectat o operațiune secretă ucraineană împotriva Rusiei care, în opinia rușilor, avea binecuvântarea americanilor. Belousov l-a întrebat pe Austin dacă Pentagonul era la curent cu acest complot și cu potențialul său de a amplifica tensiunile dintre Moscova și Washington, scrie The New York Times.

Oficialii Pentagonului au fost surprinși de acuzație și nu aveau cunoștință de niciun astfel de complot, au declarat cei doi oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului.

Companiile occidentale continuă să furnizeze componente cheie pentru mașinăria de război a Rusiei CITEȘTE ȘI Companiile occidentale continuă să furnizeze componente cheie pentru mașinăria de război a Rusiei

Dar orice ar fi dezvăluit Belousov, au spus cei trei oficiali, a fost luat suficient de în serios, încât americanii i-au contactat pe ucraineni și le-au spus, în esență: Dacă vă gândiți să faceți așa ceva, nu o faceți!

OPERAȚIUNI UCRAINENE CARE ÎI ENERVEAZĂ PE AMERICANI

În ciuda dependenței profunde a Ucrainei de Statele Unite pentru sprijin militar, de intelligence și diplomatic, oficialii ucraineni nu sunt întotdeauna transparenți cu omologii lor americani cu privire la operațiunile lor militare, în special cele împotriva țintelor rusești din spatele liniilor inamice. Aceste operațiuni i-au frustrat pe oficialii americani, care consideră că ele nu au îmbunătățit în mod semnificativ poziția Ucrainei pe câmpul de luptă, dar au riscat în schimb să îndepărteze aliații europeni și să extindă războiul.

 VIDEO Rafinăria Tuapse din Rusia, avariată în urma unui atac cu drone din Ucraina. Rușii anunță că au distrus 75 de drone CITEȘTE ȘI VIDEO Rafinăria Tuapse din Rusia, avariată în urma unui atac cu drone din Ucraina. Rușii anunță că au distrus 75 de drone

În ultimii doi ani, operațiunile care au neliniștit Statele Unite au inclus un atac asupra unei baze aeriene ruse de pe coasta de vest a Crimeei, un camion aruncat în aer care a distrus o parte a podului de peste Strâmtoarea Kerci, ce leagă Rusia de Crimeea, și atacuri cu drone în interiorul Rusiei. Vladimir Putin se referă adesea la astfel de lovituri ca la "atacuri teroriste", iar Kremlinul le folosește ca dovezi pentru a susține afirmația falsă a lui Putin că invazia sa în Ucraina este de fapt un război defensiv. În ciuda dezmințirilor americane, oficialii ruși insistă public că astfel de lovituri nu ar putea avea loc fără aprobarea și sprijinul SUA.

Este încă neclar dacă presupusul complot ucrainean din această lună a fost real și iminent și nu se știe ce formă ar fi putut lua acesta, menționează NYT. Oficialii Pentagonului și ai Casei Albe spun că nu s-a întâmplat nimic - încă. Aceștia au refuzat să descrie în detaliu apelul lui Belousov, dar au subliniat nevoia de dialog între adversari, subliniază The New York Times.

FOTO Schemă majoră de deturnare de fonduri alocate armatei ucrainene CITEȘTE ȘI FOTO Schemă majoră de deturnare de fonduri alocate armatei ucrainene

Oficialii Pentagonului au refuzat, de asemenea, să spună dacă Lloyd Austin a adus în discuție această chestiune în cadrul unei convorbiri telefonice purtate săptămâna aceasta cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.

Un comunicat al Ministerului rus al Apărării după convorbirea din 12 iulie a confirmat că Belousov a inițiat-o, adăugând că "a fost discutată problema prevenirii amenințărilor la adresa securității și a reducerii riscului unei posibile escaladări". Comunicatul nu a menționat însă nimic despre o presupusă misiune secretă ucraineană. Oficialii ucraineni au refuzat să comenteze pe această temă. Kremlinul a refuzat, de asemenea, să ofere un punct de vedere, iar Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE COMUNICATELOR SECI ALE AUTORITĂȚILOR

Această dezvăluire rară a culiselor unei convorbiri sensibile între șefii apărării din SUA și Rusia arată că adesea există mult mai mult în conversațiile private dintre oficialii americani și ruși decât ceea ce este spus publicului. Ilustrează, de asemenea, modul în care Statele Unite și Rusia încearcă să gestioneze riscurile de escaladare în spatele scenei, comentează NYT.

De exemplu, în convorbirea telefonică de luna trecută dintre Austin și Belousov, șeful Pentagonului "a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare pe fondul războiului în curs al Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat generalul-maior Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului. Austin a inițiat această convorbire și "crede că menținerea liniilor de comunicare deschise este importantă", a adăugat generalul Ryder. Austin și Belousov "au făcut schimb de opinii cu privire la situația din jurul Ucrainei", a afirmat, la rândul său, Ministerul rus al Apărării într-un comunicat referitor la aceeași convorbire. Acesta a adăugat că Belousov "a subliniat pericolul unei noi escaladări a situației în legătură cu furnizarea continuă de arme americane către forțele armate ale Ucrainei".

FOTO Aeroitalia, care tocmai a cumpărat o companie aeriană românească, deschide în România prima bază operativă din afara Italiei CITEȘTE ȘI FOTO Aeroitalia, care tocmai a cumpărat o companie aeriană românească, deschide în România prima bază operativă din afara Italiei

Dar doi oficiali familiarizați cu această convorbire au declarat că Austin l-a avertizat, de fapt, pe omologul său rus să nu amenințe trupele americane din Europa, pe fondul tensiunilor în creștere din Ucraina. Patru zile mai târziu, oficialii americani din domeniul apărării au ridicat nivelul de alertă de securitate la bazele militare din Europa ca răspuns la amenințările vagi din partea Kremlinului cu privire la utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus.

Oficialii americani au declarat că nu au fost colectate informații specifice cu privire la posibile atacuri rusești asupra bazelor americane. Orice astfel de atac din partea Rusiei, fie el deschis sau ascuns, ar reprezenta o escaladare semnificativă a războiului din Ucraina.

CE URMĂREȘTE RUSIA ȘI CE REZOLVĂ CONVORBIRILE

Rusia a intensificat actele de sabotaj în Europa, în speranța de a întrerupe afluxul de echipamente către Ucraina. Până în prezent, nicio bază americană nu a fost vizată de astfel de atacuri, dar oficialii americani au declarat că ridicarea nivelului de alertă ar contribui la asigurarea faptului că membrii serviciilor militare sunt vigilenți.

FOTO ANUNȚ - Soluție găsită. Vila Reginei Maria din Mamaia, într-o stare deplorabilă, va fi restaurată CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ - Soluție găsită. Vila Reginei Maria din Mamaia, într-o stare deplorabilă, va fi restaurată

Au existat apoi convorbirile telefonice din 21 octombrie și 23 octombrie 2022 dintre Austin și Shoigu - prima solicitată de americani, a doua de ruși. Rezumatul Pentagonului cu privire la cea de-a doua convorbire spunea: "Secretarul Austin a respins orice pretext de escaladare al Rusiei și a reafirmat valoarea comunicării continue în contextul războiului ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei".

O săptămână mai târziu, The New York Times a relatat că liderii militari ruși discutaseră recent între ei despre momentul și modul în care Moscova ar putea utiliza o armă nucleară tactică în Ucraina. Noile informații au apărut în momentul în care Moscova promova ideea nefondată că Ucraina plănuiește să utilizeze o așa-numită bombă murdară - un explozibil convențional amestecat cu material radioactiv. Vladimir Putin nu a luat parte la discuțiile cu generalii săi, care au avut loc în timp ce Rusia își intensifica retorica nucleară și suferea eșecuri pe câmpul de luptă. Dar faptul că lideri militari ruși purtau discuții a alarmat administrația Biden, deoarece a arătat cât de frustrați erau aceștia de eșecurile lor în Ucraina, ceea ce sugera că amenințările voalate ale lui Putin de a utiliza arme nucleare ar putea să nu fie doar vorbe.

În timp ce riscul unei noi escaladări a rămas ridicat, oficialii administrației Biden și aliații SUA au declarat, de asemenea, la momentul respectiv, că aceste convorbiri telefonice dintre omologii occidentali și ruși de la sfârșitul lunii octombrie 2022 au contribuit la atenuarea unora dintre tensiunile nucleare. "Aceste convorbiri au ca scop evitarea celor mai rele rezultate într-o relație care ar putea ajunge la limită", punctează Samuel Charap, analist pentru Rusia la RAND Corporation.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
sua