Ungaria intenționează să permită ca limita de temperatură pentru o secțiune a Dunării care primește apa de răcire de la centrala nucleară Paks să fie depășită din motive de securitate a aprovizionării, a declarat vineri Ministerul Energiei de la Budapesta, relatează Reuters, citată de News.ro.
Cele patru reactoare ale centralei funcționează prin utilizarea apei Dunării pentru răcirea operațiunilor sale. În prezent, conform regulamentului, fluviul nu poate primi apa dacă temperatura sa depășește 30 de grade Celsius, caz în care operatorul trebuie să reducă producția și să aștepte ca fluviul să se răcească sub limită.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Din cauza schimbărilor climatice, condițiile meteorologice pot duce din ce în ce mai mult la atingerea limitei în timpul verii, în special la niveluri scăzute ale apei", se arată în comunicatul Budapestei.
Planul propus de Ministerul Energiei ar menține această limită, dar ar permite operatorului să o depășească, de la caz la caz, cu permisiunea ministrului energiei, dacă acest lucru este inevitabil pentru securitatea aprovizionării.
"Restrângerea producției la Paks ar putea pune în pericol în mod direct buna aprovizionare a consumatorilor interni pe o piață a energiei tensionată", se arată în comunicat.
"În plus față de considerentele de mediu, poate fi, prin urmare, justificată depășirea valorii limită de la caz la caz, dacă acest lucru este inevitabil pentru securitatea aprovizionării", declară Ministerul Energiei din Ungaria.
CITEȘTE ȘI FOTO Aeroitalia, care tocmai a cumpărat o companie aeriană românească, deschide în România prima bază operativă din afara ItalieiCentrala Paks are patru reactoare VVER 440 construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawați. Reactoarele au devenit operaționale între 1982 și 1987 și sunt programate să fie scoase din funcțiune în 2032-2037.
Ungaria intenționează să extindă centrala, compania Rosatom din Rusia construind două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare, în plus față de cele patru reactoare care funcționează în prezent.