La aproape un an de la invazia în Ucraina, Vladimir Putin nu se pregătește pentru pace, ci lansează o nouă ofensivă majoră, a avertizat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a spus că statale membre trebuie să continue să ofere sprijin Ucrainei pentru „a obține o pace justă și durabilă”, arătând că este necesar să fie încheiate noi contracte cu industia de apărare, în condițiile în care Kievul are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații la acest moment.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO, că noua ofensivă majoră a Rusiei în Ucraina a început deja, scrie Hotnews.ro.
- „Nu vedem niciun semn că președintele Putin se pregătește pentru pace (...)
- Ceea ce vedem este că președintele Putin și Rusia încă vor să controleze Ucraina.
- Vedem cum trimit mai multe trupe, mai multe arme, mai multe capacități”, a spus Stoltenberg, citat de Reuters
Secretarul general al NATO a mai spus că statele membre trebuie să continue să ofere Ucrainei „ceea ce are nevoie pentru a învinge și pentru a obține o pace justă și durabilă”:
- „Capacitățile cheie trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să poată prelua inițiativa pe câmpul de luptă. Viteza va salva vieți (...)
- Mesajul nostru este clar - NATO este alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.
Ucraina are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații la acest moment
În acest context, el a spus că Ucraina are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații la acest moment, astfel că NATO are în plan creșterea stocurilor de armament și muniție, Stoltenberg subliniind că este necesar să fie produsă mai multă muniție inclusiv pentru ca statele aliate să își completeze stocurile golite pentru a sprijini Ucraina.
El a spus că războiul din Ucraina presupune cantități uriașe de muniție, iar asta golește stocurile statelor, astfel că este necesară refacerea acestor stocuri prin creșterea bugetelor pentru apărare și semnarea de contracte pe termen lung:
- „Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniție.
- Acest lucru pune sub presiune industriile noastre de apărare, așa că trebuie să accelerăm producția și să investim în capacitățile noastre de producție”.
Stoltenberg a mai spus că s-a decis stabilirea unei noi celule de coordonare la sediul NATO pentru a analiza vulnerabilitățile, iar la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor apărării din statale NATO, care va începe marți, este de așteptat să fie discutată și tema livării de avioane către Ucraina.