VIDEO Proteste și stare de asediu în Istanbul. Turiști dezorientați

VIDEO Proteste și stare de asediu în Istanbul. Turiști dezorientați
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2024

Poliția turcă a reținut zeci de manifestanți care încercau să dărâme baricadele în diferite cartiere din Istanbul, după ce autoritățile au interzis mitingurile de 1 Mai în principala piață Taksim din oraș, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Primele altercații au izbucnit în timp ce manifestanții încercau să forțeze trecerea printre barajele poliției pentru a ajunge în emblematica piață Taksim, care a devenit în 2013 epicentrul unui val de proteste împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, arată Hotnews.

Mandat de arestare în Rusia pe numele fostului campion de șah Garry Kasparov CITEȘTE ȘI Mandat de arestare în Rusia pe numele fostului campion de șah Garry Kasparov

Poliția a impus stare de asediu în Istanbul, în timp ce forțele de ordine au blocat inima celui mai mare oraș al Turciei.

Bariere metalice înalte au fost puse în jurul pieței, în care se termină celebrul bulevard pietonal Istiklal, a constatat un jurnalist al AFP.

Guvernul slovac lichidează televiziunea publică și creează alta CITEȘTE ȘI Guvernul slovac lichidează televiziunea publică și creează alta

Peste 42.000 de polițiști sunt desfășurați miercuri la Istanbul, a avertizat ministrul turc de interne, Ali Yerlikaya.

„Nu le vom permite organizațiilor teroriste (...) să facă din 1 mai un câmp de acțiune și de propagandă”, a avertizat el.

De pe malurile Bosforului până la peninsula istorică Sultanhamet și la Palatul Topkapi, bariere metalice au blocat toate pasajele, iar transportul public, inclusiv feriboturile, a fost paralizat, în timp ce turiștii dezorientați își târau valizele.

Companiile chineze - investiții masive în Ungaria CITEȘTE ȘI Companiile chineze - investiții masive în Ungaria

Miercuri dimineața, în timp ce demonstranții s-au adunat în cartierul Besiktas pentru a sărbători ziua de 1 Mai, au izbucnit incidente cu poliția și câteva zeci de persoane au fost suite în dubele poliției.

Un alt miting, convocat în fața municipalității din Istanbul de către primarul de opoziție Ekrem Imamoglu și partidul său CHP, a fost de asemenea împiedicat să se desfășoare.

VIDEO Nou punct de frontieră cu Ungaria CITEȘTE ȘI VIDEO Nou punct de frontieră cu Ungaria

Luând cuvântul alături de primarul, care a fost reales la 31 martie, președintele CHP, principalul partid de opoziție din parlament, Özgür Özel, a promis „să nu renunțe”: „Vom continua eforturile noastre până când Taksim va fi liber”.

„Taksim aparține muncitorilor”, a declarat el, adresându-se apoi poliției: „Acești muncitori nu sunt dușmanii voștri. Singura noastră dorință este ca această zi să fie sărbătorită. Nu dorim un conflict”.

Mitingurile nu mai sunt permise în Piața Taksim, care a devenit epicentrul protestelor împotriva regimului lui Recep Tayyip Erdogan de la valul de proteste care a zguduit țara în 2013. Dar sindicatele și organizațiile politice își cheamă acolo în mod regulat membrii.

Marți seară, Erdogan a denunțat „organizațiile teroriste care vor să folosească ziua de 1 Mai ca instrument de propagandă” și a avertizat sindicatele și partidele politice împotriva „oricărei acțiuni care ar putea dăuna atmosferei de 1 Mai

viewscnt
Afla mai multe despre
istanbul
proteste