PREMIERĂ Comisia Europeană ia la ochi gazele lichefiate rusești, pentru sancțiuni

PREMIERĂ Comisia Europeană ia la ochi gazele lichefiate rusești, pentru sancțiuni
scris 25 apr 2024

Următorul pachet de sancțiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricții cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) rusești, inclusiv o interdicție cu privire la transbordările de gaze lichefiate în UE și măsuri cu privire la trei proiecte de gaze lichefiate din Rusia, au dezvăluit pentru Reuters mai mult surse comunitare.

Executivul comunitar este pe ultima sută de metri în definitivarea propunerilor sale și poartă discuții cu statele membre, au precizat sursele, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Rusia acuză Turkish Airlines că face jocurile Statelor Unite CITEȘTE ȘI Rusia acuză Turkish Airlines că face jocurile Statelor Unite
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În luna februarie 2022, la scurt timp după invazia rusească din Ucraina, UE a anunțat o interdicție privind importurile de petrol rusesc prin intermediul navelor maritime, însă blocul comunitar nu a interzis și importurile de gaze lichefiate rusești, în pofida cererilor repetate în acest sens venite din partea țărilor baltice și Poloniei.

De la debutul războiului din Ucraina importurile de gaze lichefiate rusești în Europa au crescut semnificativ. Datele UE, precum și calculele Reuters, arată că acest avans al gazelor lichefiate a readus ponderea ocupată de gazul rusesc în aprovizionarea UE până la aproximativ 15%. Aceasta în condițiile în care ponderea importurilor de gaze naturale, prin conducte, de la gigantul rus Gazprom s-a prăbușit până la 8,7%, de la 37% din aprovizionarea cu gaze a UE, anterior.

Guvernul ungar anunță că va da în judecată un lanț de supermarketuri pentru „defăimare” CITEȘTE ȘI Guvernul ungar anunță că va da în judecată un lanț de supermarketuri pentru „defăimare”

Belgia, Franța și Spania au devenit cei mai mari importatori de gaze lichefiate rusești. O transbordare implică transferul gazelor lichefiate de pe o navă pe alta, care ulterior se îndreaptă spre destinația finală. În mod obișnuit astfel de transferuri se efectuează în zonele portuare.

Alte măsuri vizate de Comisia Europeană ar urma să fie impunerea de sancțiuni pentru trei proiecte rusești de gaze lichefiate, Arctic LNG 2, Ust Luga și Murmansk, care nu sunt încă operaționale.

VIDEO Nou punct de frontieră cu Ungaria CITEȘTE ȘI VIDEO Nou punct de frontieră cu Ungaria

Una dintre surse a precizat că detaliile sunt încă discutate iar propunerea Comisiei ar urma să fie finalizată până la finele săptămânii viitoare.

Sursele au adăugat că, cel mai probabil, va exista un sprijin mai mare pentru sancțiunile vizând proiectele rusești de gaze lichefiate decât pentru o interdicție a transbordărilor, atunci când propunerea finală va fi prezentată în mod oficial statelor membre.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
gaze
rusia