Ucraina bifează un nou record cu zahărul exportat

 Ucraina bifează un nou record cu zahărul exportat
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2024

Ucraina a stabilit în luna mai un nou record cu privire la cantitatea de zahăr exportată într-o singură lună, 108.000 de tone, dintre care 65% a mers spre UE și 35% spre alte țări, a declarat președintele în exercițiu al Asociației naționale a producătorilor de zahăr din Ucraina (Ukrsugar), Yana Kavushevska, informează Interfax.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

„Practic, în luna mai, Ucraina a exportat 65% din zahărul său către Uniunea Europeană și 35% spre alte țări, unde zahărul nostru este cerut. În plus, Ucraina a stabilit un nou record privind exporturile lunare de zahăr în mai, când am exportat 108.000 de tone de zahăr în 30 de zile”, a spus Yana Kavushevska, la un conferință pe agricultură care a avut loc la Kiev, arată Agerpres.

Cum a devenit Turcia un hub de tranzit către UE pentru petrolul rusesc CITEȘTE ȘI Cum a devenit Turcia un hub de tranzit către UE pentru petrolul rusesc

Kavushevska a informat că în 2020 suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr în Ucraina a fost de 216.000 de hectare, iar în ultimii doi ani această suprafață a crescut cu aproape 20%, până la 250.000 de hectare, în condițiile în care atât fermierii independenți căt și companiile din agribusiness au ales sfecla de zahăr ca sursă de venituri.

Sursa citată a explicat succesul industriei ucrainene prin situația favorabilă de pe piața mondială, unde prețul zahărului este la cel mai ridicat nivel de după 2006. În plus, pentru producătorii ucraineni a fost mai ușor să exporte zahăr, comparativ cu cereale. „Au fost probleme logistice. Fără îndoială, producătorii de zahăr, la fel ca și producătorii de cereale, sunt interesați de deschiderea și funcționarea în regim normal a porturilor din Odesa. Cu toate acestea, exporturile pe cale terestră au fost destul de active”, a spus Kavushevskaya. Aceasta a subliniat că un alt factor pozitiv, care a impulsionat industria zahărului din Ucraina, este eliminarea taxelor vamale pe relația cu Uniunea Europeană, lucru care a fost utilizat în mod activ de producătorii ucraineni și a ajutat la majorarea exporturilor.

Vladimir Putin amenință Europa: \ CITEȘTE ȘI Vladimir Putin amenință Europa: "În special în țările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă"

„În data de 30 mai, Guvernul a introdus restricții la exporturile de zahăr ucrainean către UE dar sunt încântată că producătorii noștri au restabilit rutele nu doar spre Europa dar și spre piața mondială, spre țările din Mediterana și Vestul Africii”, a spus Kavushevska.

Chiar dacă prețurile globale la zahăr se ajustează și rezultatele financiare ale producătorilor ucraineni nu mai sunt la fel de încurajatoare ca înainte, Kavushevska și-a exprimat speranța că sfecla de zahăr va rămâne una din primele trei culturi agricole, în termeni de profitabilitate, și o alternativă bună la cereale pentru fermierii ucraineni, pentru al treilea an la rând.

Piețele financiare din Turcia sunt în pragul unei ”renașteri” CITEȘTE ȘI Piețele financiare din Turcia sunt în pragul unei ”renașteri”

În 2023, Ucraina a recoltat 1,8 milioane de tone de sfeclă de zahăr după ce fermierii au majorat suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr până la 250.000 de hectare, de la 186.000 de hectare în 2022. Recent, Ministerul Agriculturii de la Kiev prognoza că în 2024 producția de zahăr va ajunge la 1,8 milioane de tone iar exporturile se vor situa la 900.000 de tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
zahar