Țările Baltice sunt expuse în continuare riscurilor de spălare a banilor rusești, după ce mai multe bănci mari au fost implicate în scandaluri provocate de astfel de activități, a declarat un oficial al Europol, transmite Reuters.
Pedro Felicio, responsabil cu combaterea spălării banilor în cadrul Europol, a declarat că ”fluxuri uriașe de bani ilegali” intră în Europa în mare parte din Rusia și China, scrie News.ro.
La baza scandalului legat de spălarea a mai multe miliarde de dolari de către Danske Bank, cea mai mare bancă daneză, și banca suedeză Swedbank se află banii rusești.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Miliarde de bani ilegali ies din economia Rusiei”, a spus Felicio, avertizând în privința pericolului repetării scandalurilor provocate de banii rusești în Țările Baltice, respectiv în Letonia, Lituania și Estonia.
Banca centrală a Rusiei, care a adoptat o atitudine fermă în ultimii ani față de spălarea banilor și a închis zeci de bănci implicate, nu aa răspuns solicitărilor de comentarii.
Un raport recent realizat de Financial Action Task Force, organizație globală considerată un standard pentru combaterea spălării banilor, a afirmat că sume mari de bani iliciți ies anual și din China. Banca centrală din China nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Europol a investit mai mult în ultima perioadă pentru combaterea activităților de spălare a banilor, dar Felicio a avertizat că deși situația s-a îmbunătățit, există încă lacune, mai ales în statele baltice, care sunt membre ale Uniunii Europene.
”Unele dintre băncile din regiunea baltică sunt foarte vulnerabile la activitățile de spălare a banilor, în special a celor din Rusia. Au avut loc îmbunătățiri, dar problema este departe de a fi rezolvată. Este doar o chestiune de timp până va apărea un alt scandal în regiune și va fi probabil foarte asemănător cu scandalurile din trecut”, a spus Felicio.
Acțiunile Danske Bank s-au prăbușit după ce banca a anunțat că bani suspecți, în valoare de 200 de miliarde de euro, inclusiv din Rusia și foste state sovietice, au fost transferați prin filiala sa estoniană.
Ulterior, banca daneză s-a retras din Estonia, Rusia și celelalte state baltice.
Swedbank este la rândul ei investigată după ce televiziunea suedeză SVT a relatat că a efectuat plăți de ordinul miliardelor pentru clienți riscanți, majoritatea ruși, prin Estonia.
Țările Baltice sunt în primul rând la primirea banilor murdari, dar aceștia sunt investiți în alte regiuni.
”Investițiile imobiliare sunt una dintre soluțiile finale”, a arătat Felicio, dând ca exemplu Londra și Roma.
În statele baltice, Letonia accelerează reformele din sectorul bancar și supravegherea acestuia.
Reformele din Estonia au fosst oprite până la formarea unui nou guvern. Lituania nu a fost implicată semnificativ în aceste scandaluri.