Grecia ocupă primul loc în lume în funcție de performanța pieței de capital de la începutul anului, cu randamente care se apropie de 40%.
Indicele de referință al bursei de la Atena, care reflectă evoluția celor mai mari 60 de companii în funcție de capitalizare, a crescut cu circa 38% de la începutul anului, mai mult decât dublu comparativ cu indicele S&P 500 și de cinci ori peste câștigul consemnat de indicele MSCI Emerging Markets, potrivit Bloomberg.
Prețul acțiunilor primilor doi cei mai performanți emitenți din structura indicelui, băncile Piraeus Bank și Attica Bank, a crescut de peste două ori, în contextul eforturilor băncilor de a-și curăța bilanțurilor de creditele neperformante, o moștenire a crizei datoriilor care a precipitat scăderea economiei Greciei cu 25% în perioada 2008-2013.
CITEȘTE ȘI SIF Moldova lansează ofertă publică de cumpărare la un preț cu 40% peste cel din piață. Reacție pozitivă pe bursăSocrates Lazaridis, șeful operatorului bursier de la Atena, se așteaptă la câștiguri suplimentare în perioada următoare, inclusiv în contextul desemnării probabile a liderului Opoziției, Kyriakos Mitsotakis, în funcția de premier după alegerile legislative de luna viitoare.
Potrivit lui Lazaridis, viitorul guvern va implementa mai multe politici favorabile mediului de afaceri și va accelera restructurarea sectorului bancar. Mitsotakis, liderul partidului Noua Democrație, a declarat că va reduce taxele pentru companii și va privatiza active ale statului, în cadrul unui program ce vizează atingerea unui ritm de creștere economică de 4% pe an.
“Anul a început perfect. Băncile își abordează în mod eficient problemele, complicațiile fiscale au fost soluționate, iar companiile au mijloace, cu ajutorul dobânzilor reduse, să își implementeze planurile de afaceri”, a precizat Lazaridis.
Randamentul obligațiunilor elene pe 10 ani a scăzut, miercuri, la un minim record de 2,74% pe an, un alt semn că încrederea investitorilor în economie este la un nivel crescut.
Cu toate acestea, unii analiști sunt de părere că optimismul ar putea fi prematur. Morgan Stanley a avertizat, într-o notă publicată luna trecută, că prețurile acțiunilor bancare nu sunt susținute de fundamentele financiare, iar un raport al Comisiei Europene a evidențiat o serie de vulnerabilități în sectorul bancar, precum și provocările cu care se confruntă economia Greciei în vederea stimulării consumului intern.