Sfârșitul amiciției ruso-austriece: OMV îngroapă proiectul prelungirii oleoductului Prietenia până la Viena

Sfârșitul amiciției ruso-austriece: OMV îngroapă proiectul prelungirii oleoductului Prietenia până la Viena
scris 13 feb 2024

Relația energetică istorică dintre Austria, prin OMV, principalul acționar al celei mai importante companii române de petrol și gaze, OMV Petrom, și Rusia pare a ajunge la punctul final. În contextul anunțării de către ministrul austriac al energiei a intenției de reziliere a contractului pe termen lung prin care cumpără gaze de la Gazprom, OMV a mai îngropat un proiect “strategic” ruso-austriac: cel al prelungirii oleoductului Prietenia (Druzhba) de la Bratislava la Viena.

De ce este importat În prezent, Austria nu importă petrol din Rusia. Spre deosebire de importurile de gaze, cele de petrol rusesc ale Austriei erau reduse chiar și înainte de declanșarea războiului din Ucraina. În 2021, doar 7,34% din importurile de țiței austriece aveau ca sursă Rusia, majoritatea acestora provenind din Kazahstan (38,5%), Libia (21,6%) și Irak (19,3%).

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important Decizia austriecilor vine într-un context în care în Europa există dezbateri aprinse în legătură cu prelungirea contractelor de tranzit ale resurselor rusești de hidrocarburi, petrol și gaze, prin Ucraina. Slovacia, alături de Ungaria, este unul dintre statele care fac lobby pentru prelungirea acestora, iar o eventuală susținere a Austriei ar fi fost binevenită pentru Bratislava.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO Casa secretă a lui Putin de la granița cu Finlanda, dezvăluită de o dronă CITEȘTE ȘI VIDEO Casa secretă a lui Putin de la granița cu Finlanda, dezvăluită de o dronă

Săptămâna trecută, OMV și Transpetrol (companie slovacă) au îngropat definitiv proiectul vechi de peste 2 decenii menit inițial de a asigura aprovizionarea cu petrol a Austriei pe termen lung al prelungirii oleoductului Prietenia de la Bratislava la Viena.

Potrivit serviciul de presă al administrației Austriei Inferioare, proiectul a fost oprit ca urmare a tranziției energetice și a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Planul inițial prevedea ca conducta, lungă de 62 de kilometri, să conecteze Austria direct la oleoductul Prietenia. Rafinăria OMV Schwechat de lângă Viena este alimentată în prezent prin oloeductul Adria-Viena și prin conducta Transalpină.

VIDEO Bulgaria vrea să naționalizeze o întreagă stațiune deținută de ruși la Marea Neagră CITEȘTE ȘI VIDEO Bulgaria vrea să naționalizeze o întreagă stațiune deținută de ruși la Marea Neagră

Întrucât Austria nu mai importă petrol din Rusia din februarie 2023, conducta a devenit caducă, a comentat Ministerul austriac al Protecției Climatice

Potrivit presei austriece, OMV luase deja decizia în martie 2022 de a nu mai continua proiectul, compania de proiect fiind deja dizolvată.

Realizarea acestui proiect fusese întârziată și de incertitudinea asupra structurii de proprietate a Transpetrol. Compania rusă Yukos a deținut 49% din Transpetrol pentru o lungă perioadă de timp, Slovacia reușind să preia aceste acțiuni abia în 2009.

În plus, susține agenția APA, traseul conductei în Slovacia era unul contestat, traversând unul dintre cele mai mari rezervoare de apă potabilă din Slovacia.

La jumătatea anului trecut, Serbia și Ungaria, considerate de mulți cele mai prietenoase state europene cu Federația Rusă, au semnat un memorandum potivit căruia conducta de sud a oleoductului Druzhba va fi extinsă până la Novi Sad, unde este situată rafinăria NIS Petrol, companie deținută de gigantul rus Gazprom.

Oleoductul, care va fi prelungit cu 128 km, va fi alimentat din orașul maghiar Algyő.

VIDEO Putin s-a scufundat într-un bazin cu apă rece ca gheața CITEȘTE ȘI VIDEO Putin s-a scufundat într-un bazin cu apă rece ca gheața

Compania de consultanță Enerdata estimează costul proiectului la 100 de milioane de euro.

Ca urmare a sancțiunilor impuse de UE importului maritim de țiței rusesc, Serbia nu poate importa petrol din Rusia prin Croația.

Acordul cu Ungaria permite însă Serbiei să se alimenteza direct din oleoductul Druzhba (Prietenia), care este exceptat de la sancțiunile UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
prietenia
import
petrol
țiței
ungaria
serbia
austria
slovacia