Rusia cântărește riscul de a efectua plăți internaționale în criptomonede

Rusia cântărește riscul de a efectua plăți internaționale în criptomonede
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2024

Rusia ar trebui să accelereze crearea infrastructurii pentru plăți în criptomonede, dar să cântărească cu atenție riscurile asociate, a declarat miercuri agenția sa de supraveghere a spălării banilor, înainte de un vot parlamentar privind legislația referitoare la activele digitale, transmite Reuters.

Rusia s-a confruntat cu întârzieri semnificative în tranzacțiile internaționale cu mari parteneri comerciali precum China, India, Emiratele Arabe Unite și Turcia, după ce băncile locale, sub presiunea autorităților de reglementare occidentale, au devenit mai prudente.

Urmărește-ne și pe Google News
Dmitri Medvedev: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război CITEȘTE ȘI Dmitri Medvedev: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Noua legislație, care urmează să fie dezbătută de parlament pe 23 iulie, va permite utilizarea tranzacțiilor cu criptomonede în plăți internaționale, pentru a menține fluxurile comerciale, scrie News.ro.

”Aceasta este o nevoie pentru afaceri, mai ales în cazurile care implică mecanisme de sancționare, când trebuie să intre pe piața internațională și nu se poate rezolva întotdeauna prin metode standard”, a spus șeful autorității de reglementare, Iuri Cehancin.

Țări precum Venezuela folosesc deja tranzacțiile în criptomonede pentru a ocoli sancțiunile internaționale, stârnind îngrijorări în rândul parlamentarilor americani, care au ridicat problema în administrația Biden.

Cehancin a evidențiat legislația liberă privind criptomonedele din unele țări drept principalul risc și a spus că autoritatea de reglementare ar trebui să aibă dreptul de a bloca astfel de tranzacții atunci când acestea încalcă legea rusă. Nu a numit țările pe care le avea în minte.

Momentan, criptomonedele nu sunt permise pentru plăți în interiorul Rusiei, iar noua lege este puțin probabil să schimbe acest lucru.

Anterior, banca centrală a recunoscut că problemele de plată au fost una dintre provocările cheie pentru economia rusă.

Președintele Vladimir Putin a vorbit și miercuri, la o ședință de guvern, despre utilizarea monedelor digitale.

În afară de declarațiile sale de deschidere, întâlnirea a fost închisă publicului.

Putin a lăudat introducerea experimentală a unei ruble digitale, un activ bazat pe blockchain susținut de banca centrală.

Băncile centrale rusă și iraniană lucrează pentru a-și conecta sistemele de monedă digitală, ceea ce ar permite celor două țări sancționate să efectueze tranzacții bilaterale. Negocieri similare sunt în desfășurare cu China și Belarus.

Putin a spus că consumul masiv de energie al fermelor pentru minarea de criptomonede prezintă riscuri pentru aprovizionarea cu energie în unele regiuni ale Siberiei, unde multe astfel de ferme au apărut exploatând prețurile locale scăzute ale energiei electrice.

El a spus că reglementarea taxelor și tarifelor de energie electrică pentru fermele de minat criptomonede ar trebui să facă parte din noua lege.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
criptomonede