Belarus încearcă să ademenească vizitatori din 35 de țări europene, inclusiv România

Belarus încearcă să ademenească vizitatori din 35 de țări europene, inclusiv România
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Guvernul de la Minsk, un aliat apropiat al Rusiei, a anunțat că cetățenii din 35 de țări europene, inclusiv România, vor putea vizita fără viză Belarusul timp de 90 de zile, o mutare neașteptată în condițiile tensiunilor dintre regimul lui Alexandr Lukașenko și Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Agenția Reuters comentează că anunțul ar putea fi un semn că regimul lui Lukașenko ar dori detensionarea relațiilor cu restul Europei după ce țările membre ale UE au ajuns pe 26 iunie la un acord privind introducerea de noi sancțiuni împotriva Minskului.

Urmărește-ne și pe Google News
Grecia vrea să impună o taxă excepțională producătorilor de energie, pentru a subvenționa facturile CITEȘTE ȘI Grecia vrea să impună o taxă excepțională producătorilor de energie, pentru a subvenționa facturile
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania


„Acest pachet va consolida măsurile noastre luate ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv combaterea eludării sancțiunilor”, a declarat președinția belgiană a UE într-un mesaj publicat pe platforma social media „X”.

„Cu acest pachet tocmai am închis cea mai mare portiță din regimul nostru de sancțiuni”, a mai transmis sursa citată într-un comunicat separat remis presei.

Guvernul bielorus a anunțat acum că cetățenii europeni din 35 de țări vor putea intra în Belarus fără viză și rămâne până la 90 de zile anual pe teritoriul țării, scrie Hotnews.ro.

În prezent, călătorii din țările respective pot rămâne în Belarus doar pentru 30 de zile și trebuie să sosească prin aeroportul din Minsk.

Serviciul de frontieră al Belarusului a anunțat că noua politică va intra în vigoare de vineri. Ministerul român al afacerilor externe nu a confirmat deocamdată informația.

Țările pentru care Belarus spune că va elimina necesitatea vizei

Belta, agenția de presă de stat din Belarus, a prezentat lista țărilor pentru care măsura ar urma să intre în vigoare, susținând că cetățenii acestor state vor putea intra în țară și prin punctele feroviare și rutiere de trecere a frontierei:

Austria, Andorra, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Vatican, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ungaria, Grecia, Danemarca, Irlanda, Islanda, Spania, Italia, Cipru, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, San Marino, Macedonia de Nord, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Franța, Germania, Croația, Cehia, Elveția, Suedia, Estonia (inclusiv apatrizii cu reședința permanentă în Estonia).

Ukroboronservice și compania cehă Sellier & Bellot vor construi o fabrică de muniție în Ucraina CITEȘTE ȘI Ukroboronservice și compania cehă Sellier & Bellot vor construi o fabrică de muniție în Ucraina

„Continuând să demonstreze deschiderea și pacifismul țării noastre, angajamentul față de principiile bunei vecinătăți, facilitând contactele între oameni și îmbunătățind libertatea de mișcare, președintele bielorus a susținut propunerea Ministerului Afacerilor Externe și a altor organe de stat pentru a permite cetățenilor a 35 de țări europene să intre, iasă din Republica Belarus prin toate punctele rutiere și feroviare”, a declarat ministerul de externe de la Minsk într-un comunicat de presă.

MAE le recomandă românilor să evite deplasările în Belarus

Ministerul Afacerilor de Externe de la București are însă emis un avertisment de călătorie în ceea ce privește deplasările cetățenilor români în Belarus.

„În contextul deteriorării situației de securitate din regiune, cauzată de agresiunea militară ilegală rusă împotriva Ucrainei, realizată inclusiv prin utilizarea teritoriului Republicii Belarus, și ținând cont de evoluțiile în planul situației regionale umanitare și de securitate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Republica Belarus, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare să părăsească teritoriul Republicii Belarus cât mai curând, prin intermediul mijloacelor de transport disponibile (pe cale aeriană cu zboruri comerciale încă disponibile sau pe cale rutieră)”, notează MAE.

VIDEO Aplicație în România cu date pentru angajați privind pensiile CITEȘTE ȘI VIDEO Aplicație în România cu date pentru angajați privind pensiile

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români să evite complet orice deplasare în zonele din vecinătatea frontierei Republicii Belarus cu Ucraina.

„Atenționăm că în Republica Belarus accesul la rețeaua Internet poate fi întrerupt, limitat sau blocat, ceea ce face dificilă evaluarea condițiilor din anumite regiuni ale țării și/sau trimiterea de mesaje. De asemenea, pot exista perturbări ale serviciilor de transport public, limitări ale circulației rutiere și / sau închiderea unor străzi și zone publice”, mai transmite Ministerul român al Afacerilor Externe.

viewscnt
Afla mai multe despre
belarus
românia