Raport Greenpeace: Turcia a devenit groapa de gunoi a Europei. Nici România nu e departe

Raport Greenpeace: Turcia a devenit groapa de gunoi a Europei. Nici România nu e departe
scris 17 mai 2021

Sute de mii de tone de deșeuri de plastic din Marea Britanie sunt exportate în Turcia, unde sunt depozitate ilegal și arse, potrivit unui raport Greenpeace, scrie BBC. Practica este generalizată în rândul țărilor UE, Turcia devenind „groapa de gunoi a Europei”, susțin activiștii de mediu. Și România este destinație a deșeurilor provenite din alte țări, în ultima perioadă fiind descoperite sute de tone de materiale ajunse ilegal în Portul Constanța.

Greenpeace arată în raport că aproximativ 40% (210.000 de tone) din exporturile de deșeuri de plastic ale Marii Britanii au fost trimise în Turcia anul trecut, scre Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Dar, în loc să fie reciclat, investigatorii au aflat că plasticul este aruncat pe marginea drumului, pe câmp sau în albii de râuri.

Marea Britanie este „lider mondial în abordarea poluării cu plastic”, a afirmat guvernul de la Londra, după ce Greenpeace a făcut apel să se ocupe de această problemă.

Raportul agenției de mediu avertizează că Turcia a devenit „cea mai mare groapă de gunoi pentru deșeuri de plastic” din Europa.

Organizația spune că a investigat zece situri din sudul Turciei și în toate a găsit pungi și ambalaje din plastic provenite de la supermarketurile și magazinele din Marea Britanie.

Ambalajul unui test antigen pentru coronavirus indică faptul că deșeurile au vechime mai mică de un an.

Marea Britanie este pe locul doi în lume la deșeuri de plastic pe cap de locuitor, după SUA, mai arată raportul Greenpeace.

Cea mai mare parte a deșeurilor de plastic exportate de Marea Britanie anul trecut a ajuns în Turcia, Malaezia și Polonia.

Groapa de gunoi a Europei

Turcia a primit aproape 40% din exporturile de deșeuri de plastic ale Marii Britanii anul trecut, o creștere de aproape 18 ori față de 2016: de la 12.000 de tone, exporturile au crescut la 210.000 de tone.

Statele UE au trimis anul trecut în Turcia de 20 de ori mai mult plastic decât în 2016.

ULTIMA ORĂ Electric Castle - din nou amânat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Electric Castle - din nou amânat

„241 de camioane încărcate cu deșeuri de plastic din Europa ajung zilnic în Turcia și ne sufocă. Din datele noastre și din ce vedem pe teren, suntem în continuare cea mai mare groapă de gunoi pentru deșeurile de plastic din Europa”, a declarat Nihan Temiz Atas, membru al organizației Greenpeace Mediterranean, din Turcia.

„E clar că Marea Britanie ar trebui să recicleze mai mult pe plan intern și de aceea suntem deciși să interzicem exporturile de deșeuri de plastic către țările non-OECD și să oprim exporturile ilegale, inclusiv către țări ca Turcia, prin controale mai stricte. Marea Britanie este lider mondial în abordarea poluării cu plastic și propunerile noastre privind responsabilizarea producătorilor de ambalaje, introducerea unei taxe și obligativitatea urmăririi elctronice a deșeurilor vor crește rata de reciclare, vor reduce volumul de deșeuri și vor stopa infracționalitatea”, a arătat Ministerul Mediului din Marea Britanie.

România, destinație pentru deșeurile din Occident

Și România este destinația deșeurilor din alte țări. Numai în această lună au fost descoperite în Portul Constanța zeci de containere cu sute de tone de deșeuri provenite din Germania.

La verifcare, s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate și cuprinse în documentele prezentate autorității vamale, mărfurile constând în deșeuri, amestec de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, în cantitate de aproximativ 600 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulație pe teritoriul României.

Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu, afirmă că în spatele acestor transporturi se află structuri de crimă organizată, care fac presiuni pe punctele vamale din România pentru a introduce cantități tot mai mari de deșeuri în țară, în condițiile în care în Europa s-au epuizat capacitățile de stocare a gunoaielor, iar China nu mai este o poartă deschisă în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
greenpeace
turcia
deseuri