PwC, investigată după ce ar fi ajutat un oligarh rus să transfere o participație de 1 miliard lire sterline pentru a evita sancțiunile UE

PwC, investigată după ce ar fi ajutat un oligarh rus să transfere o participație de 1 miliard lire sterline pentru a evita sancțiunile UE
scris 15 nov 2023
PwC, una dintre cele mai mari firme de contabilitate și audit din lume, este indicată că l-ar fi ajutat pe "cel mai bogat" oligarh din Rusia să încerce să transfere o participație de 1 miliard de lire sterline la compania de turism TUI către soția sa, în ziua în care acesta a fost supus sancțiunilor UE, potrivit unor documente prezentate de The Guardian. Este arătat că dezvăluirea ridică întrebări serioase cu privire la rolul jucat de PwC Cipru într-o potențială încălcare a sancțiunilor.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Detaliile privind activitatea PwC pentru magnatul legat de Kremlin au apărut ca parte a proiectului Cyprus Confidential - un set de 3,6 milioane de registre offshore care au fost dezvăluite Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și companiei germane Paper Trail Media, cu acces către The Guardian și alți parteneri media.
Diminuarea inflației lasă loc unei reveniri economice fragile în Europa de Est CITEȘTE ȘI Diminuarea inflației lasă loc unei reveniri economice fragile în Europa de Est

Dosarele conțin e-mail-uri în care personalul PwC Cipru ar discuta despre încercarea de a transfera aproximativ o treime din acțiunile TUI, cea mai mare companie de turism din Europa, către partenera de viață a magnatului din industria siderurgică, minieră și bancară Alexei Mordashov. Acțiunea scoate la lumină serviciile pe care consilierii de top le-au prestat pentru clienții ruși bogați, în contextul unei dezbateri privind momentul în care sancțiunile UE devin pe deplin active, este relatat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
De la izbucnirea războiului din Ucraina, guvernele occidentale au impus cel mai mare pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a elitei sale de afaceri, iar atenția se îndreaptă acum către asigurarea aplicării acestor restricții.
 
Un purtător de cuvânt al Ministerului cipriot de Finanțe a declarat: "Suntem la curent cu transferurile de acțiuni TUI și este în curs de desfășurare o anchetă penală". De asemenea, un purtător de cuvânt al Guvernului a confirmat că investigația este "în curs de desfășurare" și că este condusă de autoritățile responsabile din Cipru. Acesta a refuzat să ofere alte detalii.
 
PwC a declarat că nu are cunoștință de nicio anchetă penală. Ca răspuns la informațiile din dosarele care au făcut obiectul unei scurgeri de informații, un purtător de cuvânt al firmei de contabilitate a declarat: "Orice acuzație de nerespectare a legilor și reglementărilor aplicabile este luată foarte în serios, investigată și, dacă este necesar, se iau măsuri adecvate".
 
Controversa reprezintă cea mai recentă situație problematică pentru firma de contabilitate aflată în dificultate. În iunie, grupul a fost criticat de UE pentru "rolul său central" în asistarea oligarhilor ruși cu investițiile lor în Occident în ultimii ani, în timp ce divizia sa australiană este implicată într-un scandal fiscal în curs de desfășurare.
 
Mulți ani, Cipru a acționat ca o poartă de intrare a averilor rusești în Europa, iar divizia PwC din Nicosia pare să fi profitat de acest flux de afaceri, este relatat. O analiză a dosarelor sugerează că 39 de clienți ai PwC Cipru ar fi fost incluși anul trecut pe listele de sancțiuni ale SUA, Marii Britanii, UE sau Ucrainei după invazia din 2022. PwC Cipru spune că, de atunci, a pus capăt relațiilor cu 150 de "grupuri de clienți".
 
La trei zile după izbucnirea războiului din Ucraina, miniștrii de Externe europeni s-au reunit pentru a conveni asupra unui pachet de sancțiuni. În aceeași zi, un oficial al UE a declarat că sancțiunile sunt iminente, că vor viza oligarhii și că este posibil să fie active înainte de începerea activității în ziua următoare.
 
La o zi distanță, potrivit documentelor, un angajat al PwC Cipru ar fi folosit o adresă de e-mail a companiei Mordashov pentru a trimite un mesaj unui coleg, referitor la vânzarea unei părți importante din participația magnatului în TUI către soția sa, Marina Mordashova.
 
Participația echivala cu aproximativ 1 miliard de lire sterline în acțiuni ale grupului turistic, care este una dintre cele mai mari companii listate la bursele de valori de la Londra și Hanovra, precum și la bursa electronică Xetra din Frankfurt.
 
La cinci minute după acest e-mail, un alt angajat al PwC Cipru ar fi răspuns "Aprobat", înainte de a adăuga: "Prețul va fi finalizat în scurt timp".
 
Lipsa unui preț de vânzare convenit sugerează că nu se putea încheia o tranzacție în acel moment, este relatat. Dar, numai 77 de minute mai târziu, Consiliul European a trimis un mesaj propriu, anunțând că Mordashov - împreună cu alte 25 de persoane - a fost adăugat pe lista de sancțiuni. Comunicatul de presă și anunțul privind sancțiunile îl descriau pe Mordashov ca fiind unul dintre "elitele lui Putin", care ar fi "beneficiat de legăturile sale cu factorii de decizie ruși".
Rețeaua de magazine The Body Shop, proaspăt redeschisă în România - cumpărată de \ CITEȘTE ȘI Rețeaua de magazine The Body Shop, proaspăt redeschisă în România - cumpărată de "Berkshire Hathaway-ul german". „O afacere cu care mulți dintre noi au crescut. O vom întoarce la gloria de odinioară. Sunt încă destule cărămizi și mortar.”

Momentul exact în care aceste sancțiuni au intrat în vigoare în mod legal este acum analizat. Un purtător de cuvânt al Consiliului a declarat: "Intrarea în vigoare a avut loc la începutul primei ore din ziua publicării [în Jurnalul Oficial]". Interpretarea UE sugerează că PwC Cipru - membră a unuia dintre cele mai renumite grupuri de contabilitate din lume - ar fi putut juca un rol într-o potențială încălcare a sancțiunilor. De asemenea, se pare că Jurnalul Oficial al UE - care enumeră numele persoanelor care fac obiectul sancțiunilor - a fost publicat cu 50 de minute înainte de începerea fluxului de e-mailuri. Numele lui Mordashov se afla pe lista din acea zi. Purtătorul de cuvânt al lui Mordashov a declarat că oligarhul nu a încercat să ascundă transferul de acțiuni sau să eludeze legea.

Transferul de acțiuni a provocat o mare vâlvă la momentul respectiv, deoarece inițial a părut că o participație de 30% din TUI - din totalul de 34% deținut de Mordashov - fusese transferată către o companie cu proprietar necunoscut. Ulterior, s-a dovedit că proprietarul noii participații era soția lui Mordashov, iar autoritățile germane să blocheze tranzacția provizoriu.
 
În prezent, întreaga participație a familiei Mordashov la TUI - care a fost diluată acum la 11% prin alte strângeri de fonduri - este înghețată în temeiul legilor privind sancțiunile, iar soția lui Mordashov a fost adăugat pe lista de sancțiuni a UE.
viewscnt
Afla mai multe despre
pwc
tui
pwc cipru
oligarh
sanctiuni rusia
cyprus confidential
mordashov