Cetățeanul bulgar Rossen Iossifov, proprietarul platformei de criptomonede RG Coins, a fost condamnat la 121 de luni de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie într-un dosar judecat în SUA privind organizarea unui grup infracțional transfrontalier online, în care au mai fost condamnați și 15 români, printre care Vlad Nistor, fondatorul CoinFlux.
Sentința a fost anunțată în această săptămână.
În septembrie, Iossifov (53 ani) a fost condamnat de un juriu federal din Kentucky pentru participare la RICO și spălare de bani.
CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi onlineÎn același dosar au mai fost condamnați un cetățean american și 15 români, printre aceștia din urmă aflându-se și fondatorul platformei românești de criptomonede CoinFlux, Vlad Nistor. Șase dintre cei 15 români au primit sentințe cu închisoarea până în prezent: Liviu-Sorin Nedelcun (82 luni), Marius Dorin Cernat (50 luni), Ștefan Alexandru Paiuși (31 luni), Eugen Alin Badea (40 luni), Florin Arvat (30 luni) și Alin Ionuț Dobric (37 luni).
Sentința în cazul lui Nistor a fost amânată până în aprilie 2021, potrivit unui mesaj publicat pe blogul CoinFlux.
Conform dovezilor prezentat la procesul lui Iossifov, acesta s-a angajat cu bună știință și în mod intenționat în practici comerciale menite să asiste fraudatorii în acțiunile de spălare a veniturilor ilicite și să se protejeze pe sine de răspunderea penală. Cel puțin cinci dintre principalii clienți ai Iossifov erau escroci români, care aparțineau unei întreprinderi criminale cunoscute în dosarele instanțelor sub numele de rețeaua Alexandria Online Auction Fraud (AOAF), arată Departamentului american de Justiție într-un comunicat.
Iossifov ar fi spălat aproape 5 milioane de dolari în criptomonede pentru patru dintre cei cinci clienți români, în schimbul unui profit personal de 184.000 de dolari.
CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euroConform documentelor și probelor prezentate în instanță, Iossifov și co-conspiratorii săi au participat la o întreprindere de fraudare online de tip RICO, care a făcut cel puțin 900 de victime printre cetățenii americani, cauzând pagube de milioane de dolari. Membrii conspirației din România, care operau, în principal, din Alexandria, județul Teleorman, publicau anunțuri false pe site-uri populare de licitații și vânzări online - cum ar fi Craigslist și eBay - pentru bunuri de mare valoare (de obicei vehicule), care nu existau de fapt.
După ce convingea victimele să trimită banii, gruparea folosea o schemă complexă pentru spălarea fondurilor: membrii din SUA acceptau plata, schimbau banii în monede virtuale și apoi transferau criptomonedele către asociații din străinătate, care le schimbau în bani fiat.
CITEȘTE ȘI PayPoint, noua aplicație de gestiune a facturilor și plăților onlinePotrivit procurorilor americani, cei care se ocupau cu spălarea banilor în afara SUA ar fi fost Iossifov și Nistor. Fondatorul CoinFlux a admis că a spălat peste 1,8 milioane de dolari prin intermediul platformei sale la cererea șefului grupării infracționale, românul Bogdan-Ștefan Popescu, proprietarul unei spălătorii auto din București.