Prințul Paul Philippe al României, condamnat definitiv la trei ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa și a 47 de hectare din pădurea Snagov, dat în urmărire de Poliție după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru executarea pedepsei, are locuința, alături de soția sa, Lia a României, într-o vilă monument istoric din centrul Capitalei, aproape de Bulevardul Dacia, achiziționată în leasing financiar în urmă cu 5 ani prin intermediul unei firme controlate de cei doi soți. Între timp, firma a intrat în faliment și a fost radiată, după ce nu a mai plătit ratele.
Firma, Topaz Investment SRL, a fost înființată în 2006 de doi britanici și avea profil imobiliar. În 2008, aceșia i-au cesionat 100% părțile sociale prințului Paul. În 2013, în firmă a intrat și Lia a României, cu 9% din capital, conform termene.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Firma își avea încă din 2008 sediul în vila în care, ulterior, și-au stabilit domiciliul cei doi soți și unde britanicii au menținut sediile sociale ale mai multor societăți pe care le dețineau.
Topaz Investment SRL a depus ultima raportare financiară la Ministerul Finanțelor Publice în 2014, an în care a avut cifră de afaceri zero, cheltuieli de 1,55 milioane lei și pierderi în sumă aproape egală.
CITEȘTE ȘI Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personalăÎn martie 2015, firma a încheiat un contract de leasing financiar cu divizia de profil a Raiffeisen, prin care a achiziționat vila menționată. Potrivit datelor AEGRM, valoarea de intrare (cu care compania de leasing a cumpărat imobilul preluat ca utilizator de Topaz Investment) a fost de circa 4,21 milioane lei. Vila are peste 500 mp și teren de 230 mp, fiind construită în prima parte a secolului 20.
CITEȘTE ȘI Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bineÎn primăvara anului trecut, Topaz Investment și-a cerut insolvența, care îi fusese solicitată și de către Raiffeisen Leasing, instanța admițând cererea firmei soților Paul și Lia. Ulterior, firma a intrat în faliment.
CITEȘTE ȘI Un grup de 38 de state și de teritorii din SUA au intentat un al treilea proces antitrust împotriva GoogleContractul de leasing a fost denunțat în vara anului 2019, "în contextul unui volum mare de sume neachitate la scadență, reprezentând rate conform contractului și penalități de întârziere (...), înțelegând că debitorul nu are posibilitatea achitării ratelor conform scadențarului", după cum se arată în documentele lichidatorului judiciar al Topaz Investment.
Raiffeisen Leasing figurează în tabelul de datorii al firmei cu o creanță de 3,91 milioane lei, iar Raiffeisen Bank – cu una de 2,81 milioane lei, garantată cu imobilul. În 2014, banca a acordat Topaz Investment o facilitate de credit de 900.000 euro, cu gaj pe conturi.
CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!În septembrie 2019, instanța de judecată a decis închiderea procedurii de faliment a firmei și radierea acesteia, "apreciind că nu există motive întemeiate de menținere pe rol a unei proceduri care generează costuri suplimentare, fără a mai fi alte demersuri de efectuat, bunuri de valorificat sau creanțe de recuperat".
CITEȘTE ȘI Coca-Cola va desființa 2.200 de locuri de muncă la nivel global, dintre care peste jumătate în SUARadierea s-a făcut luna trecută, în temeiul articolului din Legea insolvenței care prevede că "(…) dacă se constată că nu există bunuri în averea debitorului ori că acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative și niciun creditor nu se oferă să avanseze sumele corespunzătoare, judecătorul-sindic va audia de urgență creditorii într-o ședință, iar în cazul refuzului exprimat de aceștia de a avansa sumele necesare sau în cazul neprezentării acestora, deși s-a îndeplinit procedura citării prin BPI, va da o sentință de închidere a procedurii, prin care se dispune și radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat".
Înalta Curte de Casație și Justiție a dat joi verdictul final în dosarul Ferma Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar Prințul Paul – trei ani și patru luni. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. ICCJ i-a obligat pe cei condamnați la plata mai multor sume de bani.
Omul de afaceri Remus Truică a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare a banilor, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, iar prințul Paul a fost acuzat de cumpărare de influență și spălare a banilor, ambele în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu. Potrivit DNA, acuzațiile reținute în sarcina inculpaților vizează infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), ”în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”. Procurorii DNA arătau că prințul Paul i-a promis lui Truică și asociaților acestuia din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50 la sută și 80 la sută, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obținerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.