Un programator român a recunoscut în SUA o schemă frauduloasă cu criptomonede, "pe spinarea idioților și oilor"

Un programator român a recunoscut în SUA o schemă frauduloasă cu criptomonede, "pe spinarea idioților și oilor"
scris 12 iul 2020

Silviu Cătalin Balaci, un programator de origine română, riscă 5 ani de închisoare după ce a recunoscut în fața unei instanțe americane că, alături de alte 4 persoane, a înșelat mai mulți investitori printr-o schemă cu criptomonede în valoare de peste 722 de milioane de dolari.

Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare zi CITEȘTE ȘI Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare zi
Urmărește-ne și pe Google News

Silviciu Cătălin Balaci, programator român stabilit în Germania, și-a recunoscut vinovăția în fața justiției americane, acuzat fiind că a conspirat, împreună cu alte patru persoane, să comită fraudă și să vândă titluri neînregistrate la Comisia americană pentru bursă și valori mobilirare (SEC).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

Acuzații au creat BitClub Network, o schemă frauduloasă, prin intermediul căreia cereau bani (bitcoin) de la investitori, promițându-le în schimb acțiuni la așa-numite "bazine miniere" (o structură în cadrul căreia mai multe persoane colaborează pentru mineritul criptomonedelor). Investitorii care recrutau alte persoane erau recompensați.

Balaci este, alături de Matthew Brent Goettsche și Russ Albert Medlin, unul dintre creatorii schemei, îndeplinind totodată rolul de programator.

Pe lângă cei trei menționați anterior, alte două persoane sunt puse sub acuzare în acest caz.

Potrivit informațiilor făcute publice de Departamentul de Justiție din SUA, Balaci și Goettsche au discutat că BitClub Network se va adresa investitorilor "tâmpiți" și că "întregul model va fi construit pe spinarea idioților". Totodată, investorii erau numiți "oi" în conversațiile dintre cei doi.

Printre altele, Balaci a recunoscut că, la cererea lui Goettsche, a umflat datele referitoare la câștigurile din minerit pentru a atrage mai mulți investitori.

Spre exemplu, în februarie 2015, Goettsche i-ar fi cerut să "umfle câștigurile zilnice din minerit cu 60%". 

În total, investițiile atrase depășesc 722 de milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
silviu balaci
silviu catalin balaci
frauda criptomonede
furt bitcoin
investitori pacaliti
bitcoin
inselatorie