Polonia cumpără elicoptere Apache puternic înarmate antitanc cu nouă miliarde de dolari

Polonia cumpără elicoptere Apache puternic înarmate antitanc cu nouă miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

Polonia a semnat un acord definitiv cu societatea americană Boeing în vederea cumpărării a 96 de elicoptere de luptă de tip Apache, anunță ministrul polonez al Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, relatează AFP.

”Este vorba despre cumpărarea istorică (...) a 96 de elicoptere de atac și de luptă AH-64E (de tip) Apache”, anunță Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Urmărește-ne și pe Google News
Românii, sârbii și bulgarii - principali turiști sosiți pe cale rutieră în Grecia. Ce destinații au avut de câștigat și cine se plânge de o scădere în sezonul de anul acesta CITEȘTE ȘI Românii, sârbii și bulgarii - principali turiști sosiți pe cale rutieră în Grecia. Ce destinații au avut de câștigat și cine se plânge de o scădere în sezonul de anul acesta
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Valoarea tranzacției se ridică la ”zece miliarde dolari” (9,16 miliarde de euro), anunță ministrul.

Este vorba despre un nou contract semnat recent de Varșovia cu Statele Unite în cadrul unei modernizări a armatei poloneze, accelerată de invazia Ucrainei de către Rusia, scrie News.ro.

Polonia, vecina și susținătoarea necondiționată a Ucrainei, alocă în acest an 4% din PIB apărării - adică aproximativ 33 de miliarde de dolari -, dublu față de un prag de 2% cerut de NATO.

În afară de furnizarea elicopterelor, acordul cuprinde o parte logistică ce prevede furnizarea de echipament de mentenanță, o susținere tehnică și formare, muniție și piese de schimb.

ULTIMA ORĂ Acțiunile Alphabet se prăbușesc - După victoria sa istorică, Departamentul de Justiție SUA ar vrea să spargă Google pentru a opri monopolul motorului de căutare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Acțiunile Alphabet se prăbușesc - După victoria sa istorică, Departamentul de Justiție SUA ar vrea să spargă Google pentru a opri monopolul motorului de căutare

Acordul ”schimbă fața operațiunilor armatei poloneze și completează” achizițiile anterioare, declară Kosiniak-Kamysz.

Elicopterul de tip AH-64E Apache - puternic înarmat - este destinat luptei împotriva tancurilor inamice.

Anul trecut, Congresul american și-a dat unda verde acestei vânzări, care va transforma Polonia în cel mai mare utilizator al acestor aparate în lume, după Statele Unite.

Primii piloți polonezi au fost deja formați pe elicopterele americane.

Înainte de sosirea primelor elicoptere - comandate în 2028 -, armata poloneză va închiria opt elicoptere de acest fel.

În vederea acestui acord, Polonia a semnat săptămâna trecută cu societățile Boeing și General Electric (GE) acorduri de compensație industrială.

Acestea privesc transferul de competențe în întrețierea acestor elicoptere în fabrici poloneze - contracte în valoare de 215 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
apache