Economiștii bulgari: Niciun stat membru UE nu a intrat în zona euro cu un salariu minim mai mic de 500 euro

Economiștii bulgari: Niciun stat membru UE nu a intrat în zona euro cu un salariu minim mai mic de 500 euro
scris 2 apr 2024

În condițiile în care Bulgaria se confruntă cu dificultăți economice, economiștii subliniază poziția inferioară a țării în Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește puterea de cumpărare, informează Novinite.

Conform celor mai recente date Eurostat, Bulgaria este pe ultimul loc în UE, un indicator îngrijorător al situației sale economice, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Prețul acțiunilor Trump Media a scăzut cu peste 22%, după raportarea unei pierderi de 58,2 milioane de dolari, la venituri de 4,1 milioane de dolari în 2023 CITEȘTE ȘI Prețul acțiunilor Trump Media a scăzut cu peste 22%, după raportarea unei pierderi de 58,2 milioane de dolari, la venituri de 4,1 milioane de dolari în 2023

Economiștii atrag atenția asupra unei disparități critice: niciun stat membru UE nu a intrat în zona euro cu un salariu minim mai mic de 500 euro. Această realitate tranșantă subliniază dificultățile economice cu care se confruntă Bulgaria și subliniază necesitatea unei îmbunătățiri semnificative pentru a reduce decalajul față de statele europene.

Vasil Velev, președintele Asociației Capitalului Industrial, și-a exprimat temerile privind creșterea redusă a economiei bulgare comparativ cu alte state din Europa Centrală și de Est (CEE). Deși Bulgaria înregistrează progrese, ritmul este insuficient, ceea ce duce la la un decalaj tot mai mare între productivitate și standardele de viață.

"Alte state din CEE ne-au depășit semnificativ. Ele se apropie deja de media UE. Trebuie majorat PIB-ul per capita pentru a îmbunătăți competitivitatea și standardele de viață ale bulgarilor", a declarat Velev, într-un interviu acordat bTV.

Similar, Lyuboslav Kostov, economistul șef al Confederației Sindicatelor Independente din Bulgaria (CITUB), s-a declarat îngrijorat de performanțele economice ale țării. El a subliniat necesitatea înregistrării unui ritm de creștere al economiei mai ridicat decât media europeană, pentru a facilita convergența reală cu UE.

Referindu-se la aspirațiile Bulgariei de a adera la zona euro, economiștii au subliniat importanța stabilității și a creșterii economice. Ei au observat că în mod obișnuit aderarea la zona euro impune un salariu minim de peste de 500 euro, un reper pe care Bulgaria nu l-a îndeplinit încă.

Bulgaria a fost afectată de instabilitate politică, inclusiv o succesiune de coaliții fragile și guverne interimare, care i-au perturbat eforturile de aderare la zona euro. Războiul din Ucraina și criza energetică europeană de anul trecut au modificat și ele planurile vizând respectarea țintei de inflație.

Recent, președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, s-a declarat optimist cu privire la șansele ca Bulgaria să adere la euro în 2025. Donohoe a precizat că este la latitudinea Guvernului de la Sofia să spună dacă vrea să solicite o nouă evaluare economică.

"Bulgaria poate adera în 2025 și toate eforturile care sunt făcute acum pentru îndeplinirea țintei de inflație în acest an sunt esențiale", a declarat el recent.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu minim
bulgaria