CEO-ul revocat al Transelectricii din Ucraina acuză că a fost dat jos din motive politice. Membrii independenți străini ai board-ului Ukrenergo au demisionat în semn de protest

CEO-ul revocat al Transelectricii din Ucraina acuză că a fost dat jos din motive politice. Membrii independenți străini ai board-ului Ukrenergo au demisionat în semn de protest

Agregat energetic ucrainean distrus într-un atac al Rusiei, februarie 2024. Sursă foto: Ukrenergo

scris 3 sep 2024

Compania ucraineană de stat Ukrenergo, omoloaga Transelectricii din România, operatorul sistemului energetic al țării vecine aflate sub agresiunea militară a Rusiei, a confirmat oficial demiterea CEO-ului Volodimir Kudrîțki de către Consiliul de Supraveghere, măsură dezavuată de partenerii occidentali ai Ucrainei.

Lui Kudrîțki i s-a reproșat că nu ar fi făcut destul pentru a întări protecția fizică antiaeriană a stațiilor de transformare și a altor instalații-cheie ale sistemului față de atacurile rusești cu rachete și drone, care au obligat recent Ukrenergo să reia raționalizarea alimentării cu energie a populației, prin impunerea de întreruperi zilnice de câteva ore ale curentului electric, și că nu ar fi executat corespunzător dispozițiile autorităților militare în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News
Alternativa Cehiei la Pepsi și Cola pregătește achiziții în țările din zonă CITEȘTE ȘI Alternativa Cehiei la Pepsi și Cola pregătește achiziții în țările din zonă

Compania efectuează astfel de lucrări de întărire de mai mult timp, ceea ce a făcut ca cel mai recent atac să producă semnificativ mai puține pagube, însă se confruntă cu perspectiva unei ierni de coșmar, după ce agresiunea militară a Rusiei a scos din funcțiune capacități de producție de electricitate cu putere instalată însumată de circa 9.000 MW.  Asta i-a făcut pe unii observatori ai politicii ucrainene să speculeze că Volodimir Kudrîțki ar fi fost dat jos de regimul Zelenski pentru a fi făcut ″țap ispășitor″ pentru problemele sistemului energetic.

Consiliul de Supraveghere l-a demis pe șeful Ukrenergo cu 4 voturi pentru și 2 împotrivă. Cele 4 voturi în favoarea demiterii au venit de la membrii numiți de statul ucrainean în Consiliu. Cei care au votat contra au fost chiar membrii independenți occidentali ai board-ului, belgianul Daniel Dobbeni, fost președinte al operatorului de transport și sistem (OTS) german 50Hertz Transmission și al organizației OTS-urilor din Europa, ENTSO-E, și danezul Peder Andreasen, fost director general al OTS-ului din Danemarca, Energinet.

Dobbeni, care este și președinte al Consiliului, și Andreasen au anunțat astăzi că demisionează din board în semn de protest față de îndepărtarea lui Kudrîțki. Anunțul lor a fost publicat pe pagina oficială de Facebook a Ukrenergo.

ANUNȚ De când va utiliza Apple numai ecrane OLED pentru telefoanele iPhone CITEȘTE ȘI ANUNȚ De când va utiliza Apple numai ecrane OLED pentru telefoanele iPhone

Ei au relatat că, la ședința de board de ieri, CEO-ul companiei a prezentat un raport cu măsurile de protejare a instalațiilor de înaltă tensiune ale rețelei electrice ucrainene față de atacurile rusești.

″În timpul ședinței, majoritatea membrilor Consiliului de Supraveghere a decis întreruperea mandatului lui Volodimir Kudrîțki. Astăzi, 3 septembrie, am depus notificări de renunțare la mandatele de membri ai Consiliului. Credem cu tărie că demiterea CEO-ului Ukrenergo este motivată politic și, pe baza raportului prezentat, că nu au existat motive valide pentru luarea acestei decizii″, au transmis cei doi.

Peste 800 de școli în șantier, anunță Ligia Deca, cu trei zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor. Ministra nu spune nimic despre câte unități de învățământ nu-și vor putea primi elevii în prima săptămână CITEȘTE ȘI Peste 800 de școli în șantier, anunță Ligia Deca, cu trei zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor. Ministra nu spune nimic despre câte unități de învățământ nu-și vor putea primi elevii în prima săptămână

Ulterior, Kudrîțki însuși a avut prima reacție publică pe această temă.

În pofida celor apărute în presă, decizia privind demiterea mea nu are nimic de a face cu chestiunea securității stațiilor electrice ale Ukrenergo. Le-am prezentat membrilor Consiliului de Supraveghere un raport detaliat pentru fiecare activ de rețea, la care nu am primit nici o întrebare. Nu pot intra prea mult în detalii, dar există sisteme de protecție anti-dronă practic la fiecare stație Ukrenergo și toate au fost finanțate din sprijinul primit de la partenerii internaționali, fără să fie cheltuit niciun ban de la bugetul de stat. Asta nu înseamnă că, atunci când sunt lansate zeci de rachete, sistemul energetic nu va simți deloc loviturile. Înseamnă că putem remedia avariile repede, în câteva zile″, a declarat fostul CEO, menționând că sprijinul occidental primit de Ucraina pentru întărirea sistemului său energetic se ridică la 1,5 miliarde euro.

Kudrîțki a mai susținut că a existat o campanie media plătită de discreditare a Ukrenergo și a conducerii companiei, prin care s-a încercat să se inducă opiniei publice ideea că multe dintre problemele sistemului energetic ucrainean au survenit din vina operatorului.

Chiar înaintea reuniunii Consiliului de Supraveghere al Ukrenergo, presa ucraineană a publicat o scrisoare a organizațiilor occidentale active în Ucraina, inclusiv Uniunea Europeană, prin care, adresându-se prim-ministrului Denîs Șmîhal, își exprimau „profunda îngrijorare” cu privire la informațiile privind demiterea iminentă a lui Kudrîțki. „Un astfel de eveniment ar putea pune în pericol capacitatea noastră colectivă de a sprijini Ukrenergo și alte măsuri prioritare pentru asigurarea securității energetice vitale a Ucrainei”, avertiza scrisoarea.

Volodomir Kudrîțki, cu cască portocalie, la o stație Ukrenergo din Zaporizhia, martie 2024. Sursă foto: contul public de Facebook

Volodomir Kudrîțki, cu cască portocalie, la o stație Ukrenergo din Zaporizhia, martie 2024. Sursă foto: contul public de Facebook

NATO anunță demisia lui Mircea Geoană din funcția de secretar general al organizației CITEȘTE ȘI NATO anunță demisia lui Mircea Geoană din funcția de secretar general al organizației

De asemenea, mai mulți experți din industria energetică ucraineană, dar și analiști politici de la Kiev, spuneau că revocarea ar fi o greșeală și că lui Volodimir Kudtrîțki i se datorează în mod fundamental faptul că sistemul energetic ucrainean a rezistat și a continuat să funcționeze în condiții de război, printre meritele sale numărându-se în primul rând desprinderea Ucrainei, imediat după invazia din februarie 2022, de blocul energetic ruso-bielorus și sincronizarea la sistemul occidental ENTSO-E.

În plus, arătau că o decizie de demitere a lui Kudritski de către Consiliul de Supraveghere al Ukrenergo ar putea fi interpretată ca un act de obediență al Consiliului în raport cu puterea politică. Ucraina a implementat, la presiunea partenerilor occidentali, unele reforme în guvernanța corporativă a companiilor de stat, pentru asigurarea independenței managementului și administratorilor acestora față de factorul politic.

Într-un interviu acordat BBC înainte de ultimul atac rusesc asupra sistemului energetic ucrainean, din 26 august, Volodimir Kudrîțki a declarat că nu poate promite că nu vor exista întreruperi de alimentare cu energie la iarnă și că cei 9.000 MW de capacitate de producție de energie avariați sau distruși de atacurile rusești nu vor putea fi repuși în funcționare integral până în sezonul rece.

Fostul CEO s-a confruntat și cu acuzații de corupție, privind atribuirea cu dedicație și la suprapreț a unui contract de achiziție de veste antiglonț pentru angajații Ukrenergo, precum și în legătură cu unele tranzacții derulate cu anumiți traderi de energie. Kudrîțki, care a fost numit în funcție acum 4 ani, în urma unui concurs, a respins ferm acuzațiile, în mai multe rânduri.

viewscnt
Afla mai multe despre
volodimir kudrîțki
ukrenergo
sistemul energetic al ucrainei
demitere șef ukrenergo
atacuri rusia sistemul energetic al ucrainei