Ce se întâmplă dacă se oprește tranzitul gazului rusesc prin Ucraina?

Ce se întâmplă dacă se oprește tranzitul gazului rusesc prin Ucraina?
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2024

Luptele grele din apropierea orașului rus Sudja, pe unde gazul rusesc ajunge în Ucraina, au stârnit îngrijorări cu privire la oprirea bruscă a fluxurilor de tranzit prin Ucraina înainte de expirarea unui acord pe cinci ani cu Gazprom, relatează Reuters.

Ruta de tranzit a gazelor prin Ucraina permite Rusiei să exporte gaze către Europa. Acordul de tranzit urmează să expire la sfârșitul anului, iar Kievul a declarat anterior că nu intenționează să îl reînnoiască sau să îl prelungească, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Incendiu la un vapor aflat în șantierul naval Midia CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu la un vapor aflat în șantierul naval Midia
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit operatorului ucrainean de conducte de gaze, tranzitul de gaze rusești prin Ucraina către Europa a scăzut cu 28,5%, la 14,65 miliarde de metri cubi (bcm) anul trecut, de la 20,5 bcm în 2022.

DE CE S-AR PUTEA OPRI TRANZITUL MAI DEVREME?

Rusia a declarat că duce lupte intense împotriva forțelor ucrainene care au pătruns pe teritoriul său pe la granița de sud, în apropiere de un important nod de transport al gazelor naturale, la Sudja.

FOTO Decathlon aduce în România un nou tip de magazin CITEȘTE ȘI FOTO Decathlon aduce în România un nou tip de magazin

Două bloguri militare rusești au afirmat, fără a furniza dovezi, că forțele ucrainene au capturat o instalație de măsurare a gazelor la Sudja, prin care trece gazul natural rusesc, ceea ce crește riscul unei opriri mai bruște a fluxurilor prin conductele din Ucraina, au explicat analiștii de la ING.

Pentru moment, Gazprom a declarat că va continua joi să transporte gaze prin Ucraina, iar operatorul ucrainean de tranzit al gazelor a declarat, de asemenea, că operațiunile continuă în mod normal.

Dar există riscul ca Gazprom să folosească luptele ca o scuză pentru a reduce fluxurile, a declarat James Waddell, șeful departamentului european pentru gaze și GNL al companiei de consultanță Energy Aspects.

Operatorul sistemului de gaze al Ucrainei a declarat forță majoră prin celălalt punct de intrare al rutei de tranzit, Sohranivka, și a oprit fluxurile în 2022, citând "interferența forțelor de ocupație în procesele tehnice".

Acesta este un motiv mai probabil pentru oprirea fluxurilor decât deteriorarea colaterală sau intenționată a conductelor, a spus Waddell.

CE ȚĂRI PRIMESC GAZ PE ACEASTĂ RUTĂ?

Majoritatea țărilor UE și-au redus dependența de gazul rusesc ca urmare a invaziei din Ucraina. Printre principalii foști destinatari de gaze rusești transportate prin Ucraina se numără Austria, Slovacia, Italia, Ungaria, Croația, Slovenia și Moldova.

HARTĂ Cod galben de caniculă. Zonele vizate CITEȘTE ȘI HARTĂ Cod galben de caniculă. Zonele vizate

Austria încă primește cea mai mare parte a gazului său prin Ucraina, în timp ce alte țări și-au diversificat sursele și au luat măsuri pentru a reduce cererea.

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, și-a procurat anul trecut tot gazul de pe piețele europene, lăsând gazul disponibil de la Gazprom pentru regiunea sa separatistă din est, Transnistria.

Importurile Croației sunt în prezent minime, iar cele ale Sloveniei au scăzut aproape de zero, după ce contractul principalului său furnizor de gaze, Geoplin, cu Gazprom s-a încheiat anul trecut, se arată într-un studiu realizat de Centrul pentru Politica Globală de Energie de la Universitatea Columbia.

CUM POATE FI ÎNLOCUIT GAZUL PRIN UCRAINA?

Comisia Europeană a declarat la începutul acestui an că există surse alternative de aprovizionare.

VIDEO Circulația de zi pe Valea Oltului a fost redeschisă CITEȘTE ȘI VIDEO Circulația de zi pe Valea Oltului a fost redeschisă

Austria poate importa din Italia și Germania, iar companiile sale de utilități au declarat că au luat măsuri de precauție în cazul în care aprovizionarea cu gaz rusesc se oprește.

Ungaria se bazează pe gazul rusesc de pe o rută alternativă: conducta TurkStream, iar Slovenia își obține gazul din Algeria și din alte surse.

Italia primește cea mai mare parte a gazului său pe o rută care facilitează importurile de gaz azer și din Algeria.

EXISTĂ ALTE OPȚIUNI LA TRANZITUL PRIN UCRAINA?

Furnizorul slovac de gaze SPP a declarat că un consorțiu de cumpărători europeni de gaze ar putea prelua gazele de la granița dintre Rusia și Ucraina atunci când expiră contractul de tranzit, dar nu este clar cum ar putea funcționa acest lucru.

ULTIMA ORĂ - BNR a redus dobânzile, pentru a doua ședință la rând. „Incertitudini și riscuri mari” vin din politica fiscală, avertizează banca CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - BNR a redus dobânzile, pentru a doua ședință la rând. „Incertitudini și riscuri mari” vin din politica fiscală, avertizează banca

O altă opțiune este ca Gazprom să furnizeze o parte din gaz pe o altă rută, de exemplu prin TurkStream, Bulgaria, Serbia sau Ungaria. Cu toate acestea, capacitatea prin aceste rute este limitată, a declarat SPP pentru Reuters.

UE și Ucraina au cerut, de asemenea, Azerbaidjanului să faciliteze discuțiile cu Rusia pentru un acord de tranzit al gazelor, a declarat pentru Reuters un consilier prezidențial azer, care a refuzat să ofere detalii suplimentare. UE a încercat să își diversifice importurile de gaze și a semnat un acord pentru dublarea importurilor de gaze azere la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027, dar consilierul a declarat că infrastructura și finanțarea nu au fost încă create pentru a facilita această extindere.

Cu toate acestea, având în vedere că consumul intern azer va crește, analiștii de la Energy Aspects au declarat că văd doar aproximativ 1,7 miliarde de metri cubi disponibili pentru exporturi suplimentare și există, de asemenea, puține capacități neutilizate pentru a introduce gazul în Europa.

CÂT DE MULT VA PIERDE GAZPROM?

Rusia ar putea pierde aproximativ 4,5 miliarde de dolari pe an dacă exporturile se opresc, pe baza unui preț mediu estimat al gazului către Europa de 320 de dolari pe 1.000 de metri cubi în 2025. Exporturile sale zilnice prin Ucraina către Europa se ridică în prezent la peste 40 de milioane de metri cubi, conform datelor Gazprom.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia ucraina
gaz