Italia nu va impune taxe suplimentare pe profiturile băncilor

Italia nu va impune taxe suplimentare pe profiturile băncilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2024

Ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a dat asigurări că Executivul de la Roma nu intenționează să impună taxe suplimentare pe profiturile băncilor, pe fondul speculațiilor din presă privind noi impozite percepute băncilor, companiilor de asigurări și firmelor de energie din Italia, transmite agenția Reuters.

Răspunzând unei întrebări la o conferință de presă, Giorgetti a declarat că se întreabă care este sursa unei astfel de speculații, citată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Poliția anunță apariția unui nou tip de înșelăciune CITEȘTE ȘI Poliția anunță apariția unui nou tip de înșelăciune
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

“Băncile, la fel ca alte entități profitabile, sunt chemate să contribuie la finanțele publice la fel ca toți rezidenții. Nu va fi nicio taxă pe profiturile “extra” ale băncilor. Dar taxa obișnuită pe profiturile băncilor? Da!”, a adăugat oficialul italian.

Guvernul de la Roma lucrează la elaborarea potențialei taxe, care nu va fi similară taxei pe profiturile excesive ale băncilor introdusă anul trecut, se arată într-un articol apărut luni în publicația italiană La Stampa, care nu a precizat sursa informației.

Propunerea va viza o serie de companii care beneficiază de pe urma dobânzilor ridicate și impun consumatorilor costurile provocate de inflație.

“Vedem zvonuri care seamănă cu situația din vara anului trecut, cu o potențială aplicare în mai multe sectoare și componente diferite, Guvernul având diverse puncte de vedere privind această măsură”, a apreciat Andrea Filtri, analist la Mediobanca.

În urmă cu un an, Guvernul de la Roma a surprins investitorii cu o taxă pe profiturile excesive ale băncilor. Ulterior, a revizuit taxa de 40% pe profiturile băncilor introdusă în august, dând creditorilor posibilitatea de a opta pentru consolidarea rezervelor interne de capital, în loc să plătească taxa.

Exporturile Chinei au ratat așteptările, în timp ce importurile au crescut CITEȘTE ȘI Exporturile Chinei au ratat așteptările, în timp ce importurile au crescut

Nu este prima dată când Guvernul italian nu își atinge ținta inițială privind taxele strânse de la companii. Fostul Guvern condus de Mario Draghi a strâns doar 500 de milioane de euro de pe urma unei taxe pe profiturile excepționale ale companiilor din energie, în condițiile în care inițial miza pe 10 miliarde de euro.

“O taxă ad hoc ar putea afecta în mod potențial investițiile străine directe în țară și i-ar descuraja pe investitorii internaționali să investească în Italia”, a avertizat Filtri.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
taxe