Banca Centrală din Ucraina inscripționează bancnotele cu sloganul „Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!”

Banca Centrală din Ucraina inscripționează bancnotele cu sloganul „Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!”

Foto: bank.gov.ua

Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2024

Banca Centrală a Ucrainei a început să adauge sloganul național "Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!" pe toate noile bancnote emise înaintea Zilei Independenței țării, care va fi sărbătorită pe 24 august, relatează agenția DPA.

Banii nu sunt doar o măsură a valorii și un mijloc de plată, ci și un simbol al Statului, prin urmare "pentru a onora tenacitatea poporului nostru și pentru a marca acest moment de cotitură în formarea națiunii ucrainene în care noi trăim astăzi, adăugăm pe toate bancnotele sloganul nostru care pot fi auzit în toată lumea" în timp ce continuă războiul provocat de invazia rusă, a declarat vineri guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei, Andrii Pishnîi. Acest slogan se va regăsi în colțul din dreapta-sus al bancnotelor monedei grivna, care în rest rămân neschimbate, scrie Agerpres.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Sloganul "Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!" a fost folosit de naționaliștii ucraineni care au colaborat cu armata nazistă invadatoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest slogan, folosit și ca un salut, a rămas prezent în mișcarea de independență a Ucrainei împotriva Uniunii Sovietice.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Românii pot cumpăra din nou titluri de stat TEZAUR. Dobânzi neimpozabile de până la 6,60% pe an CITEȘTE ȘI Românii pot cumpăra din nou titluri de stat TEZAUR. Dobânzi neimpozabile de până la 6,60% pe an

Același slogan a fost de asemenea folosit în timpul "Revoluției Portocalii" din 2004-2005, precum și în 2013-2014 în timpul "Euromaidanului", revolta susținută de Occident în urma căreia ultimul președintele prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere și a fugit în Rusia.

Moscova insistă pe ideea că de atunci Ucraina este condusă de un regim cu ideologie nazistă ce perpetuează un genocid împotriva populației rusofone din estul acestei țări, care a fost invocată de președintele rus Vladimir Putin în justificarea campaniei militare pe care a lansat-o împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Astăzi, "Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!" este salutul oficial al forțelor armate ucrainene și este adesea folosit în viața de zi cu zi. De când a început războiul cu Rusia, președintele Volodimir Zelenski adresează în fiecare seară un mesaj către națiune pe care-l încheie mereu cu "Glorie Ucrainei!". Oficialii țărilor care susțin Kievul în acest război folosesc la rândul lor acest slogan în timpul vizitelor în Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrala ucraina
ucraina