Banca centrală a Turciei a majorat rata cheie a dobânzii de la 30% la 35%, într-o încercare continuă de a controla inflația, transmite CNBC.
Măsura a fost conformă cu așteptările economiștilor chestionați de Reuters.
Banca centrală a declarat că creșterile prețurilor au fost mai puternice decât se aștepta în trimestrul al treilea, iar înăsprirea politicii monetare este necesară pentru a ancora așteptările inflaționiste și pentru ”a controla deteriorarea comportamentului prețurilor”, scrie News.ro.
Aceasta a spus că efectele secundare ale modificărilor fiscale, ale creșterii salariilor și ale ratelor de schimb au fost ”în mare măsură finalizate”.
”Înăsprirea politicii monetare va continua atât cât va fi necesar, în timp util și gradual, până când se va obține o îmbunătățire semnificativă a perspectivelor inflației”, a spus banca într-un comunicat.
Decizia privind rata dobânzii urmează unei creșteri de 5 puncte procentuale în septembrie, pe măsură ce banca centrală continuă să se îndepărteze de o perioadă lungă de politică monetară neortodoxă, în care dobânzile au fost reduse chiar dacă inflația a crescut vertiginos.
Inversarea politicii monetare a început în iunie, când președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a condus controversata politică de relaxare, l-a numit pe fostul bancher de pe Wall Street Hafize Gaye Erkan ca nou guvernator al băncii centrale.
Rata cheie a dobânzii a crescut de la 8,5% de atunci, iar economiștii susțin că trebuie să meargă mai departe.
Economia Turciei a fost lovită pe mai multe fronturi în ultimii ani.
CITEȘTE ȘI Eurohold și EIG vor să dea în judecată România legat de falimentul Euroins. Despăgubirile calculate până în acest moment s-ar ridica la cel puțin 500 de milioane de euroBanca centrală estimează că inflația va ajunge la puțin peste 60% până la sfârșitul anului 2023, în timp ce lira turcească a scăzut, ceea ce face importurile mai scumpe.
Liam Peach, economist senior pentru piețele emergente la Capital Economics, a declarat că semnele indică acum două creșteri suplimentare de 5 puncte procentuale la cele două reuniuni rămase ale băncii centrale din acest an. El a spus că acest lucru ar trebui să ajute ratele reale ale dobânzilor - ajustate pentru inflație - să intre pe teritoriul pozitiv înainte de sfârșitul anului viitor.
”Acest lucru ar contribui în mare măsură la susținerea optimismului investitorilor și la menținerea spread-urilor obligațiunilor suverane ale Turciei în apropierea minimelor pe mai mulți ani”, a spus Peach într-o notă.
În timp ce recenta înăsprire a politicii și comunicările au contribuit la reconstruirea credibilității băncii centrale, a spus el, Dobânzile reale pozitive ”vor fi necesare pentru cel puțin câțiva ani pentru a susține orice îmbunătățire a fundamentelor Turciei și pentru a menține încrederea investitorilor”.