Agenția Spațială Europeană încetează cooperarea cu Rusia pentru o misiune pe Marte

Agenția Spațială Europeană încetează cooperarea cu Rusia pentru o misiune pe Marte
scris 13 iul 2022

Agenția Spațială Europeană pune capăt cooperării cu Rusia în ceea ce privește misiunea de lansare a primului rover planetar european, destinat să caute semne de viață pe Marte, a declarat șeful agenției, potrivit CNN. Roverul ExoMars, o colaborare între ESA și agenția spațială rusă Roscosmos, urma să plece spre Marte în luna septembrie a acestui an.

Roverul ExoMars, o colaborare între ESA și agenția spațială rusă Roscosmos, urma să plece spre Marte în luna septembrie a acestui an. Dar ESA a declarat în februarie că invazia Rusiei în Ucraina a făcut acest lucru "foarte puțin probabil", scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Polonia cere Ucrainei să recunoască crimele comise împotriva polonezilor în Al Doilea Război Mondial CITEȘTE ȘI Polonia cere Ucrainei să recunoască crimele comise împotriva polonezilor în Al Doilea Război Mondial

Apoi, în martie, agenția a suspendat colaborarea cu Roscosmos cu privire la misiunea lor comună pe Marte, în urma invaziei din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei.

"Astăzi, Consiliul ESA a abordat misiunea ExoMars Rover și platforma de suprafață, recunoscând că circumstanțele care au dus la suspendarea cooperării cu Roscosmos - războiul din Ucraina și sancțiunile rezultate - continuă să prevaleze", a scris marți pe Twitter directorul general al ESA, Josef Aschbacher. 

În consecință, consiliul de administrație al agenției l-a instruit să pună capăt în mod oficial cooperării cu Rusia în cadrul acestui program, a precizat Aschbacher.

"Noi informații despre calea de urmat cu alți parteneri vor fi prezentate în cadrul unei ședințe de informare a presei din 20 iulie, detaliile vor fi comunicate ulterior", a adăugat el. 

Inițial, roverul urma să fie lansat în iulie 2020, dar a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Misiunea este destinată să caute viață pe Marte și să investigheze istoria apei pe planeta roșie. Roverul are capacitatea de a fora sub suprafața planetei Marte până la o adâncime de aproximativ 2 metri, unde oamenii de știință speră că ar putea găsi semne de viață.

viewscnt
Afla mai multe despre
agenția spațială europeană
marte