Inspecția Muncii a lansat luna aceasta o nouă acțiune de control pe litoral, urmând să fie verificat dacă sunt încheiate contracte de muncă și respectate normele de sănătate în muncă. Controalele vor fi însă extinse și spre firmele din stațiunile montane și cele care lucrează în domenii susceptibile utilizării frecvente a muncii nedeclarate, precum construcțiile, industria de panificație sau comerț.
”De la 1 iulie 2018, am demarat campania de control la societățile care își desfășoară activitatea pe litoral. Se controlează respectarea legislației privind încheierea contractelor de muncă și a normelor de securitate și sănătate în muncă. De asemenea, conform Programului cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2018, suntem în plină campanie națională privind verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce privește instruirea și informarea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor și urmărim, totodată, identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia: construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, depozitarea și comercializarea produselor cerealiere și a produselor de panificație, industria lemnului, comerț cu ridicata și cu amănuntul, pază, unități care desfășoară activități în stațiuni montane și de pe litoral, unități care desfășoară activități pe timpul nopții, colectarea și reciclarea deșeurilor nepericuloase, întreținerea și repararea autovehiculelor, alte prestări de servicii”, spune inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.
Inspecția Muncii arată că a desfășurat, în perioada 18 – 29 iunie 2018, acțiuni de control în urma cărora au fost aplicate amenzi totale de 1.339.635 de euro, adică 6.242.701 lei. Au fost depistate 926 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 355 erau din județul Timiș, 78 din județul Brașov și 76 din Prahova.
În domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 2972 controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 5.542.701 de lei, din care 4.937.000 de lei pentru muncă nedeclarată, și au fost sancționați 739 de angajatori.
În aceeași perioadă, în domeniul securității și sănătății în muncă au fost făcute 1.934 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 700.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 266 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 101 au avut loc în București și 35 în județul Argeș.