Primăria Mangalia intenționează să adopte luni, 21 decembrie, într-o ședință, majorarea impozitului pe clădiri la 1,95% din valoarea imobilului, la nivelul maxim admis prin Codul Fiscal, măsura urmând să scumpească de anul viitor vacanțele în sudul litoralului, susține Federația Patronatelor din Turismul Românesc.
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de luni apare și propunerea privind stabilirea nivelului taxelor și impozitelor locale pentru 2016, fără alte detalii însă.
Noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 și 1,3%, plus o majorare de încă 50% a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50%, adică un impozit de 1,95%
Un impozit dublu pe clădiri va scumpi vacanțele în stațiunile din sudul litoralului și va descuraja investițiile, arată FPTR, într-un comunicat.
“Măsura preconizata de Primaria Mangalia va împovăra agenții economici, care vor fi oricum afectați de impozitarea terenului de sub clădiri începând cu anul următor, prevăzută prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce mulți agenți economici în imposibilitate de plată și îi vor determina să renunțe la proiecte viitoare de dezvoltare”, se arată în comunicatul de presă.
Patronatele propun ca primăria să taxeze proprietarii cu 1% din valoarea clădirilor, și să renunțe la majorarea de 50%.
„Noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 și 1,3%, plus o majorare de încă 50% a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50%, adică un impozit de 1,95%", a declarat Nicu Moroianu, vicepreședintele FPTR.
Din municipiul Mangalia fac parte stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus și Saturn. Deși sunt tot în sudul litoralului, 2 Mai și Vama Veche nu sunt în subordinea primăriei Mangalia.