O familie din România a cheltuit în medie, în primul trimestru al acestui an 21,3 lei pentru servicii de sănătate, doar 4,26% din suma totală alocată lunar pentru servicii, de aproape 500 lei. Peste jumătate din această sumă este folosită pentru plata facturilor de energie electrică – în medie 94,58 lei pe lună, gaze naturale - 87,78 lei și servicii de telefonie - 79,57 lei.
Astfel, într-un top al cheltuielilor lunare, serviciile de sănătate se regăsesc pe poziția a opta, surclasată și de apă, canal, salubritate și servicii comunale - 54,39 lei, energie termică - 33,22 lei, servicile de transport - 30,69 lei și abonamente radio – TV - 24,73 lei.
Sursa: Institutul Național de Statistică
Deși la un nivel foarte redus, suma medie alocată de o gospodărie pentru serviciile de sănătate este în creștere cu 16% comparativ cu 2014, când a fost de 18,35 lei, și s-a dublat față de 2008, când se situa la circa 11 lei.
Orășenii cheltuie dublu pentru serviciile de sănătate comparativ cu locuitorii din mediul rural, respectiv 26,97 lei, față de 13,86 lei.
Sursa: Institutul Național de Statistică
Pe regiuni, cei mai mulți bani sunt alocați de bucureșteni și locuitorii județului Ilfov, care au cheltuit în medie 47,26 lei pentru servicii de sănătate în primul trimestru din acest an, urmați de cei din regiunea Centru – 30,02 lei și de cei din regiunea Sud-Est și Vest, cu aproape 20 lei.
Potrivit INS, cheltuielile pentru plata serviciilor reprezintă ansamblul cheltuielilor bănești efectuate de o gospodărie către unități specializate sau persoane particulare pentru prestarea unor servicii, indiferent de natura lor (industriale, de transport, culturale, medicale, personale etc.). Sunt considerate servicii și energia electrică, energia termică și gazele naturale.
Statistica definește gospodăria ca fiind formată din două sau mai multe persoane, cu sau fără copii.