SMYK, recent preluat de Accession Capital Partners, continuă extinderea în România

SMYK, recent preluat de Accession Capital Partners, continuă extinderea în România
scris 25 sep 2024

SMYK All for Kids, unul dintre cei mai mari retaileri din segmentul de jucării, îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii pentru copii, se extinde în România cu o nouă unitate a rețelei, a doua din Ploiești.

Retailerul ajunge astfel la 33 magazine la nivel național.

Urmărește-ne și pe Google News
Acte semnate - Cel mai mare producător de lactate închide o fabrică din România și concediază angajați CITEȘTE ȘI Acte semnate - Cel mai mare producător de lactate închide o fabrică din România și concediază angajați

Recent, cum a anunțat Profit.ro, Grupul Accession Capital Partners (ACP), cu baza la Viena, implicat anterior în dezvoltarea unor afaceri precum Euroins, Amethyst și Carpatina, a cumpărat lanțul polonez de magazine SMYK de la fondul britanic de investiții Bridgepoint.

Afacerea este perfectată prin intermediul celui de-al cincilea fond lansat, în urmă cu un an, de ACP, având un buget de 300 milioane euro pentru investiții în Europa Centrală, relevă datele analizate de Profit.ro. Baza de investitori ai acestui vehicul este formată din companii de asigurări, fonduri de pensii, bănci, inclusiv Fondul European de Investiții.

În tranzacția de buyout este implicat și CEO-ul SMYK, Michał Grom.

SMYK, un brand prezent pe piață de 45 de ani, comerciant de jucării și îmbrăcăminte pentru copii, operează în prezent o rețea de peste 280 de magazine în Polonia, România și Ucraina, precum și o platformă de comerț electronic.

În România, retailerul a ajuns la 32 de magazine. A încheiat anul 2022, ultimul raportat, cu afaceri de 124,5 milioane lei, o pierdere de 3,6 milioane lei și 218 angajați.

Compania a fost lansată în 1952, la Varșovia, iar ulterior s-a extins în Turcia, Rusia, Ucraina, urcând în paralel numărul de magazine în Polonia. În 2008 a cumpărat rețeaua Spiele Max din Germania.

În 2016, lanțul a fost cumpărat de fondul de investiții Bridgepoint de la Empik Media & Fashion, grup de comercianți cu amănuntul din Varșovia, într-o tranzacție în valoare totală de 247 de milioane de euro.

Averea lui Bernard Arnault, cel mai bogat om din lume cu doar 6 luni în urmă, a scăzut considerabil CITEȘTE ȘI Averea lui Bernard Arnault, cel mai bogat om din lume cu doar 6 luni în urmă, a scăzut considerabil

În 2022, Profit.ro anunța că ACP are la dispoziție 90 de milioane de euro, vizând însă să ajungă la un capital de 150-200 de milioane de euro, și vrea să realizeze circa 20 -25 de tranzacții.

Ulterior, în vara anului trecut, Profit.ro a anunțat că ACP cumpără un pachet de acțiuni la furnizorul de servicii de imagistică Medicales.

Grupul ACP, bazat în Viena, este prezent în regiune de 20 de ani și în România din 2007. Este printre primele fonduri de strategii multiple din regiune, în contextul în care piața este dominată de fondurile de tip private equity.

În România, ACP a furnizat capital de extindere companiei Amethyst pentru dezvoltarea unei rețele de 20 de centre de radioterapie, a asistat Carpatina în achiziția Herculane Water și a finanțat dezvoltarea fabricii Pet Star Holding din Slobozia, cel mai mare producător de preforme PET din zona Balcanilor. Fondul de investiții a sprijinit financiar și expansiunea companiei de asigurări Euroins, din Bulgaria.

Grupul a investit, prin 5 fonduri, peste 1,1 miliarde de euro în 57 de afaceri din Europa Centrală și de Est.

FOTO Director General Crama SERVE: Lipsa unei strategii unitare de promovare la export pedepsește vinul românesc să rămână la sub 8 euro la raft, la extern. Oenoturismul ar putea deveni o veritabilă poveste de succes pentru România CITEȘTE ȘI FOTO Director General Crama SERVE: Lipsa unei strategii unitare de promovare la export pedepsește vinul românesc să rămână la sub 8 euro la raft, la extern. Oenoturismul ar putea deveni o veritabilă poveste de succes pentru România

Bridgepoint, listat la Bursa de Valori din Londra, este unul dintre cele mai mari fonduri de investiții, având în portofoliu active de peste 39,5 miliarde euro și o prezență puternică în Europa, SUA și China.

În 2019 a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al QualiTest, unul din liderii pieței globale de testare soft, care a deschis recent un centru R&D în România, în colaborare cu Playtika.

În 2018, grupul medical suedez Diaverum, cel mai mare jucător independent din servi­ciile de dializă la nivel global, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, intrat în România în 2011 prin achiziția centrelor de dializă Dialmed de la Polisano, a preluat afacerile din România ale producătorului de dispozitive medicale și farmaceutice Rontis, controlat de o corporație multinațională cu sediul central în Elveția. 

În 2015, Diaverum, tot cu Bridgepoint în spate, a încheiat un acord pentru achiziția celor 15 clinici IHS din România, devenind astfel al doilea jucător de pe piața de profil, după Fresenius. 

viewscnt
Afla mai multe despre
smyk
magazin