Seceta a afectat deja porumbul în România

Seceta a afectat deja porumbul în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iul 2024

Seceta pedologică puternică se va menține în cultura de porumb neirigat, mai ales în sudul, estul și sud-estul țării, în următoarea săptămână, când temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 32 și 42 de grade, în toate zonele de cultură, arată prognoza agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

„În cultura de porumb neirigat, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în Maramureș, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului și a Crișanei, local în centrul și sudul Transilvaniei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, local în vestul, nordul, nord-vestul, centrul și sudul Moldovei, izolat nordul și sudul Crișanei, nord-estul Banatului”, se precizează în prognoza valabilă până pe data de 19 iulie, citată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Shaormeria Băneasa, Simigeria Matei și alte unități - oprite pe litoral CITEȘTE ȘI Shaormeria Băneasa, Simigeria Matei și alte unități - oprite pe litoral
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În general, stresul termic asociat cu cel hidric din aer și sol vor determina în continuare ofilirea și răsucirea frunzelor în orele de amiază la culturile prășitoare neirigate, fenomenul fiind de durată, îndeosebi în zonele cu secetă pedologică din sudul, estul și sud-estul țării, unde plantele vor prezenta aparat foliar îngălbenit și uscat parțial/total, elemente de rod slab dezvoltate (știuleți subdimensionați la porumb, capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, boabe/semințe seci etc.).

La grâul de toamnă se vor continua și chiar finaliza lucrările de recoltare la nivelul întregii țări, iar în culturile tardive din zonele nordice și centrale se vor înregistra maturitatea deplină și recoltarea (10-100%).

În funcție de data semănatului, floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire (30-100%) și maturitate în ceară (10-100%).

Sub aspect fenologic, porumbul va prezenta diferite faze de vegetație, respectiv: creșterea paniculului, înflorirea și mătăsirea (30-100%), precum și maturitatea în lapte (10-50%) la hibrizii extratimpurii și timpurii.

FOTO Mega Image retrage un produs și dă banii înapoi CITEȘTE ȘI FOTO Mega Image retrage un produs și dă banii înapoi

De asemenea, la sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură se vor semnala predominant alungirea și îngroșarea axei hipocotile (30-100%), iar la cartof tuberizarea și înflorirea (50-100%), precum și veștejirea vrejilor (10-50%) la soiurile timpurii, susțin meteorologii.

În toate plantațiile, pomii fructiferi vor parcurge creșterea rodului, a frunzelor și formarea mugurelui terminal, iar la cais, piersic, prun și măr aflate la coacere deplină se vor continua lucrările de recoltare.

Vița-de-vie se va afla la înfrunzire, creșterea lăstarilor și a boabelor, la nivelul întregii țări.

ANALIZĂ Franța, al treilea cel mai mare investitor în România, cu peste 10,5 miliarde de euro. Comerțul bilateral a urcat cu 8,1% CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Franța, al treilea cel mai mare investitor în România, cu peste 10,5 miliarde de euro. Comerțul bilateral a urcat cu 8,1%

Potrivit specialiștilor ANM, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, prașile manuale, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) se vor efectua pe ansamblu în condiții bune.

În acest sens. recomandările de specialitate implică: aplicarea irigațiilor pe terenurile cu deficite de apă în sol; efectuarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare la cerealierele de toamnă și fructele de sezon; eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale și continuarea lucrărilor de întreținere a culturilor de câmp și pomi-viticole (tratamente fitosanitare, erbicidări, prașile manuale).

Prognoza ANM indică în acest interval o vreme mai caldă sub aspect termic la nivelul întregii țări, chiar caniculară în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 22 și 36 de grade pe întreg teritoriul agricol, mai ridicată cu până la 12 grade în raport cu mediile climatologice. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă în intervalul 32 – 42 de grade, în toate zonele de cultură, iar cea minimă se va încadra între 12 și 29 de grade, în cea mai mare parte a țării, înregistrându-se frecvent nopți tropicale.

Pepco a comandat mai devreme mărfurile de Crăciun. Afacerea din Ungaria, pierderi de milioane de euro în urma unui atac phishing CITEȘTE ȘI Pepco a comandat mai devreme mărfurile de Crăciun. Afacerea din Ungaria, pierderi de milioane de euro în urma unui atac phishing

În perioada analizată, se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în nordul, vestul și centrul țării, precizează meteorologii.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
porumb