FOTO ANPC a controlat aproximativ 1.000 de operatori economici din morărit și panificație. Au fost retrase definitiv de la vânzare 12 tone de pâine

FOTO ANPC a controlat aproximativ 1.000 de operatori economici din morărit și panificație. Au fost retrase definitiv de la vânzare 12 tone de pâine
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2024

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat aproximativ 1.000 de operatori economici din morărit și panificație și au retras definitiv de la comercializare 12 tone de pâine. Ei au dat amezi de peste 2,6 milioane de lei, iar printre neregulile găsite au fost produse cu insecte sau expirate.

Reprezentanții ANPC au anunțat, miercuri, că în perioada 10 – 21 iunie, au desfășurat, la nivel național, o amplă campanie de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul comercializării, etichetării, prezentării și publicității pâinii și produselor de morărit și panificație, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFIC Ministrul Energiei explică de ce electricitatea în România a ajuns să fie mai scumpă decât în vestul Europei CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Ministrul Energiei explică de ce electricitatea în România a ajuns să fie mai scumpă decât în vestul Europei
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În ceea ce privește pâinea și produsele de panificație, au fost controlați 745 operatori economici, 644 dintre aceștia nerespectând prevederile legale din domeniul protecției consumatorilor. Totodată, au fost verificate circa 40 tone de pâine și produse de panificație.
În urma neregulilor constatate au fost date 560 de amenzi contravenționale, în valoare de aproximativ 2,6 milioane de lei și au fost oprite definitiv de la comercializare aproximativ 12 tone de pâine și produse de panificație în valoare de peste 80.000 de lei.

De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare a 2,7 tone de pâine și produse de panificație până la remedirea deficiențelor de etichetare.

Principalele abateri constatate au fost: comercializarea unor produse în afara datei durabilității minimale stabilite de producători; lipsa inscripționării sau înscrierea eronată, pe etichetă, a datei durabilității minimale; comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate;  comercializarea unor produse care nu se încadrează în cantitatea netă declarată; deficiențe de etichetare prin care nu erau oferite consumatorilor informațiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit; lipsa informării consumatorilor referitor la ingredientele din care sunt compuse produsele comercializate, aditivii alimentari utilizați, valorile nutriționale.

Totodată, alte nereguli au fost: nerespectarea afișării denumirii furnizorului de pâine, a denumirii produselor livrate și a prețului de vânzare cu amănuntul al acesteia, exprimat în lei/kg și lei/bucată comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare; lipsa afișării componentelor cu efecte alergene la locul de comercializare a pâinii și produselor de panificație, în vrac sau sub formă ambalată;  lipsa inscripționării cantității nete și a listei ingredientelor sau înscrierea eronată a acesteia; lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare-caracterizare; folosirea unor produse și proceduri nesigure în cadrul serviciilor prestate;  inscripționarea unor informații care puteau induce în eroare consumatorii; nerespectarea condițiilor de transport, depozitare, producere și comercializare a pâinii și produselor de panificație; nerespectarea temperaturii de păstrare indicată de producător; lipsa afișării prețurilor sau neafișarea acestora în mod vizibil și lizibil; nerespectarea regimului promoțiilor; utilizarea unor mijloace de măsură și control neverificate metrologic; lipsa autorizațiilor de funcționare.

FOTO ANPC a controlat aproximativ 1.000 de operatori economici din morărit și panificație. Au fost retrase definitiv de la vânzare 12 tone de pâine


Reprezentanții ANPC au mai precizat că în ceea ce privește produsele de morărit, au fost controlați 184 operatori economici la 112 dintre aceștia înregistrându-se nereguli, și au fost verificate circa 32 tone produse de morărit.

În urma abaterilor constatate, au fost date 94 de amenzi contravenționale în valoare de peste 500.000 lei, au fost oprite definitiv de la comercializare cinci tone de produse și temporar – 1,2 tone de produse pentru deficiențe de etichetare.

Printre cele mai frecvente nereguli întâlnite au fost: comercializarea produselor infestate cu insecte; comercializarea unor produse în afara datei durabilității minimale stabilite de producători; comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate; deficiențe de etichetare prin care nu erau oferite consumatorilor informațiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit, inclusive a țării de proveniență a produsului; comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare; lipsa informării consumatorilor referitor la ingredientele din care sunt compuse produsele comercializate, precum și a valorilor nutriționale.

Comisarii ANPC au mai descoperit că nu erau respectate condițiile de transport, depozitare, producere și comercializare a pâinii și produselor de panificație, nu erau afișate prețurile sau afișarea acestora nu era în mod vizibil și lizibil și nu era respectat regimul promoțiilor.
viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
paine