Clienții nu se vor mai putea servi ei singuri cu pâine neambalată în prealabil, comercianții fiind obligați să asigure un vânzător care să ofere cumpărătorilor produsul de panificație.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin redactat la nivelul Guvernului privind comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie vrac.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit proiectului de ordin, ”pentru pâinea şi produsele de panificație care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecție sanitară, operatorul economic ce comercializează produsul are obligația de a furniza aceste produse prin intermediul “vânzării asistate”, respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator”.
Prin urmare, ”se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificație nepreambalate prin “autoservire” , către fiecare consumator”, mai prevede proiectul de ordin.
CITEȘTE ȘI Lege nouă pentru producători și comercianțiTotodată, la comercializarea în vrac a pâinii și a produselor de panificație, operatorii economici sunt obligați să afișeze în structurile de vânzare următoarele elemente:
- denumirea sub care este vândut produsul;
- denumirea furnizorului;
- cantitatea netă/bucată;
- prețul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată;
- prețul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg.
- componentele cu efecte alergene: după denumirea fiecarui produs alimentar care are în compozitie substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 se va înscrie „ conţine : ...” urmat de numele substanţei sau a produsului care poate cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011.
Prevederile ordinului vor intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
CITEȘTE ȘI Facilitate propusă - impozite zero 3 ani pentru hoteluri, baruri și restauranteArgumentul schimbărilor este că, în urma acţiunilor de control desfăşurate, a fost constatată practica comercializării produselor menționate în vrac fără a se asigura informarea consumatorilor cu privire la substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă.
Prin urmare, se consideră că noile norme ”asigură o mai bună protecţie a sănățății și vieţii consumatorilor din România, cât şi informarea acestora cu privire la substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă în cazul pâinii şi a produselor de panificaţie comercializate în vrac direct, informaţii menite a proteja consumatorii care suferă de diferite alergii”.