Produsele din plastic de unică folosință au fost interzise în Geneva de la 1 ianuarie, iar cei care încalcă legea riscă amenzi de cel puțin 100 de franci elvețieni (440 lei), scrie publicația LeNews.ch.
Oferirea pungilor de plastic de unică folosință în magazine a fost, de asemenea, interzisă. Legea care a instituit interdicția a fost adoptată încă din 2019 de parlamentul cantonal din Geneva. Interdicția face parte din planul cantonului de a reduce gunoiul cu 25% de acum și până în 2024, scrie News.ro.
Pe lângă interdicția pe întreg teritoriul cantonului a pungilor de plastic de unică folosință, orașul Geneva a decis să interzică pungile de plastic de unică folosință, paiele, farfuriile, tacâmurile, paharele și baloanele oferite în magazine, tonete cu mâncare și la evenimente publice. Cei care oferă aceste articole publicului vor fi amendați cu minimum 100 franci elvețieni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Obiectele de plastic de unică folosință interzise în Geneva sunt doar vârful aisbergului. O mare parte din ceea ce intră în pungile din supermarketuri sunt din plastic.
Din păcate, reciclarea nu a reușit în mare parte să rezolve problema poluării din cauza ambalajelor. O provocare este reciclarea, în special cea a cutiilor de cartoane de lapte și băuturi. Aceste cutii, care par a fi fabricate din hârtie, conțin plastic, hârtie și aluminiu amestecate între ele.
Costul reciclării acestora este mai mare decât valoarea extrasă. Acesta este motivul principal pentru care nu există puncte de reciclare pentru aceste cutii în Geneva. Doar două din Vaud au puncte de reciclare care acceptă aceste cutii.
Drept urmare, în Elveția, multe cutii de băuturi sunt arse, eliberând carbon și poluând aerul. Elveția evită depozitele de deșeuri prin incinerarea unei mari părți a gunoiului.
O modalitate de a rezolva această problemă este ca autoritățile să determine companiile care vând acest ambalaj să subvenționeze reciclarea produselor lor.
O altă soluție, una propusă de trei mari producători de carton, ar fi o taxă de reciclare care să fie plătită de consumatori, taxă care să fie inclusă în prețul produsului.
Există un sistem similar pentru reciclarea PET-urilor în Elveția.