Explozia prețurilor la uleiul de măsline în Spania a dus costurile pregătirii unei porții de paella, unul dintre cele mai renumite preparate din bucătăria tradițională a Spaniei, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, transmite Bloomberg.
Costul ingredientelor de bază necesare pentru a găti felul de mâncare emblematic al Spaniei a crescut în august cu 18,3% față de luna similară a anului trecut, potrivit indicelui lunar Paella calculat de Bloomberg, pe baza datelor publicate de Institutul Național de Statistică din Spania. Creșterea cu 18,3% din august vine după un avans de 15% în luna iulie.
Comparativ, inflația de bază în Spania a înregistrat o creștere de doar 2,4% în luna august, iar prețurile la alimente au crescut cu 10,5%, scrie Agerpres.
Însă, în cazul paella, costurile au fost influențate de faptul că prețul uleiului de măsline a explodat cu 53% în ritm anual în luna august, din cauza secetei care a devastat Spania. Prețurile la uleiul de măsline au crescut atât de mult încât hoții au început să vizeze presele de ulei din sudul Spaniei, iar supermarketurile au început să pună etichete de securitate pe sticlele de ulei de măsline.
Chiar dacă inflația din Spania a încetinit comparativ cu creșterile de două cifre înregistrate anul trecut, costul ridicat al unei porții de paella reamintește faptul că persistă presiuni de prețuri la articolele de zi cu zi, presiuni care continuă să îi afecteze pe consumatorii din cea de a patra mare economie din zona euro.
Comisia Europeană prognozează că inflația din Spania va ajunge la 3,6% la finele anului, una din cele mai reduse rate din marile economii din regiune și sub inflația medie din zona euro.