Lidl încasează peste 840 milioane euro din vânzările de produse sub marcă proprie

Lidl încasează peste 840 milioane euro din vânzările de produse sub marcă proprie
scris 22 aug 2016

Discounterul Lidl, al treilea jucător din comerțul modern după cifra de afaceri, are cele mai mari vânzări de marcă proprie din comerțul local – peste 80% din sortiment, ceea ce înseamnă încasări de peste 845 de milioane de euro, două treimi din mărfurile de acet tip fiind produse în România.

Unul din cinci lei cheltuiți de români pe mâncare merge către mărcile private dezvoltate de marile lanțuri de magazine. Așa se face că aceste produse marca proprie au ajuns să dețină o cotă de piață de peste 15% din totalul vânzărilor de alimente.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă e să ne uităm la media europeană de 23%, procentul e încă mic. Totuși, dacă ținem cont de faptul că în 2007 acestea acopereau doar 2% din piață, creșterea este spectaculoasă.

Recesiunea a fost, deci, o circumstanță favorizantă pentru mărcile private. Principalul lor atu este raportul calitate/preț foarte bun, prețurile acestora fiind cu până 20% mai mici decât ale producătorilor care vând sub brand propriu.

Retailerul german Lidl, intrat pe piața locală după preluarea lanțului de magazine de tip discount Plus în noiembrie 2010, are cele mai mari vânzări de marcă proprie din comerțul local – peste 80% din sortiment, o piață estimată la circa 17 miliarde de euro.

Printre cei care fabrică produse care sunt comercializate sub mărcile Lidl se numără Albalact, Vel Pitar și Cris Tim; de altfel, două treimi din mărfurile vândute în magazinele Lidl sunt produse în România.

Lidl a depășit, anul trecut, pragul de afaceri de un miliard euro (4,72 miliarde de lei), rezultat financiar care plasează compania pe locul trei în topul celor mai mari jucători din comerțul alimentar local, după Kaufland și Carrefour.

Retailerul german de tip discount, care operează o rețea de peste circa 200 de magazine, și-a crescut profitul de aproape trei ori anul trecut, până la 38,7 milioane euro (172 milioane de lei), potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanțe.

Rețeaua Profi a depășit pragul de 430 de unități CITEȘTE ȘI Rețeaua Profi a depășit pragul de 430 de unități

Retailerul va deschide, pe 25 august, pe strada Turnu Măgurele, magazinul cu numărul 22 din București, (1.200 de metri pătrați și aproape 100 de locuri de parcare.

Parte a grupului Lidl&Schwarz, care deține cea mai mare rețea de magazine de tip discount din Europa, peste 9.000 –, Lidl a rebranduit toate cele 107 magazine preluate, în 2010, de la Plus și a deschis, într-o singură zi - 6 octombrie 2011, 11 magazine noi în România.

Principalul competitor al Lidl este conaționalul său Penny Market, parte din grupul german Rewe.

Pentru retaileri, mărcile proprii înseamnă marje mai mari de profit: introducând pe propriile rafturi produse - de obicei, din categoria economică sau medie - pentru care cheltuielile de promovare și de distribuție sunt modice, ei capitalizează valoarea brandului rețelei, își maximizează astfel profiturile și dezvoltă un diferențiator față de concurență.

„Retailerii pot câștiga o marjă brută superioară, asigurând unicitate (mărcile private se pot găsi numai în lanțul care le comercializează) și generând trafic adițional, în special în rândul consumatorilor ce țintesc prețurile minime dintr-un anumit produs“, potrivit consultanților de la Roland Berger Strategy Consultants România.

De la particular la general, în România, vânzările de “private label“ reprezintă sub 15% din totalul vânzărilor marilor retaileri, față de peste 23%, cât este media în statele europene.

Piața europeană a mărcilor private a continuat să crească anul trecut, potrivit studiului „International Private Label Yearbook“, realizat de Nielsen și prezentat la târgul internațional de mărci proprii al Asociației Producătorilor de Mărci Private (PLMA).

Cota de piață pentru mărcile proprii ale retailerilor a crescut în 14 din cele 20 de țări europene monitorizate în studiul Nielsen. Concret, mărcile private au ajuns să dețină o cotă de piață de cel puțin 40% în cinci țări europene, înregistrând astfel cea mai mare pondere din ultimii zece ani.

Altfel spus, din 10 produse vândute, patru sunt marcă proprie în Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia și Portugalia.

viewscnt
Afla mai multe despre
lidl