Librăria online Libris.ro a anunțat, miercuri, că a înregistrat o creștere de aproape 50% în rândul cărților pentru copii comandate în perioada 15 mai – 15 august, față de perioada similară a anului trecut, iar cele mai comandate au fost ”Harry Potter și piatra filozofală”, „Animale vorbitoare” și ”Erus și Valea Răbdării”, se arată într-un comunicat.
”Aceeași tendință s-a înregistrat și în rândul bibliotecilor școlare, semn că interesul pentru cărți este într-o continuă creștere”, precizează reprezentanții companiei.
Cele mai multe titluri comandate de către părinți pentru copii sugerează dorința de a explora a acestora, indiferent de vârstă. Astfel, cei mai mici cititori au făcut cunoștință cu Animale vorbitoare, preșcolarii au preferat aventurile celebrului Erus, în timp ce Harry Potter rămâne în top printre pre-adolescenți și nu numai, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, topul titlurilor comandate de copii diferă semnificativ de cel comandat de bibliotecile școlare. Acestea se intersectează destul de rar, deși și în rândul bibliotecilor se observă o tendință de a-și completa oferta de cărți educaționale cu titluri care mai degrabă explorează zona de soft skills a micilor cititori – cooperare, spirit de echipă, repectarea limitelor etc.
Bucureștiul conduce în topul comenzilor de carte, în timp ce, la nivel național centrul și vestul țării se află în top. Astfel, cele mai multe titluri au fost comandate din Cluj, Brașov, Timiș și Iași. La polul opus, cele mai puține comenzi au venit din Călărași, Ialomița, Covasna, Olt și Harghita.
Cele mai comandate cărți la categoria 3-5 ani au fost: ”Animale vorbitoare - 60 de sunete de animale”, ”Pettson pleacă în excursie cu cortul”, de Sven Nordqvist, ”Pictăm cu apa: Dinozauri”, ”Tărăboi în grădina de zarzavaturi”, de Sven Nordqvist, și ”Mami și tati se poartă ciudat”, de Ioana Chicet-Macoveiciuc.
Cele preferate de biblioteci au fost: ”Primul meu abecedar. Montessori. 3-6 ani”, ”Larousse. Enciclopedia celor mici - De ce?”, ”3.150 de activități Montessori pentru acasă”, de Sylvie D'esclaibes, Noemie D'esclaibes, ”55 de povești de bună purtare” și ”Cutie Abecedarul celor foarte mici român-englez”.
CITEȘTE ȘI Cancerul, principala cauză de deces în rândul persoanelor de vârstă mijlocie din țările cu venituri mari pe cap de locuitorCele mai comandate cărți la categoria 5-7 ani au fost: ”Erus și Valea Răbdării”, de Alec Blenche, ”Edison. Misterul comorii dispărute”, de Torben Kuhlmann, ”Erus și Valea generozității”, de Alec Blenche, ”Erus și Valea Iubirii”, de Alec Blenche și ”Lindbergh. Povestea unui șoricel zburător”, de Torben Kuhlmann.
Cele preferate de biblioteci au fost: ”Marele atlas ilustrat pentru copii preșcolari și școlari”, ”Povestiri despre prietenii mei”, de Silvia Kerim, ”Cartea cu Apolodor”, de Gellu Naum, „55 de povești de bună purtare” și ”A doua carte cu Apolodor”, de Gellu Naum.
Topul cele mai comandate cărți la categoria 7-10 ani au fost ”Atlasul lumii pentru copii - National Geographic Kids”, ”365 de întrebări și răspunsuri pentru a înțelege lumea”, de Joan Sole, ”Pinguinul care voia să afle mai multe”, de Jill Tomlinson, ”George și cheia secretă a universului”, de Lucy și Stephen Hawking și ”Pippi Șosețica”, de Astrid Lindgren.
Cele preferate de biblioteci la această categorie au fost: ”Dumbrava minunată”, a lui Mihail Sadoveanu, ”Legendele Olimpului”, de Alexandru Mitru, ”Cartea cu jucării”, de Tudor Arghezi, ”Povestiri istorice vol.1”, de Dumitru Almaș și ”Recreația mare”, de Mircea Sântimbreanu.
Topul celor mai comandate cărți la categoria celor de peste 10 ani este condus de ”Harry Potter și piatra filozofală”, de J.K. Rowling, ”Cum funcționează corpul tău”, de Judy Hindley, ”Pisicile Războinice. Vol.15: Exilul”, de Erin Hunter, ”Tabăra”, de Louis Sachar și ”Minunea”, de R.J. Palacio.
Cele preferate de biblioteci au fost: „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, ”Moromeții (2 volume)”, de Marin Preda, ”Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă, ”Domnul Trandafir și alte povestiri”, de Mihail Sadoveanu și ”Black Beauty”, de Anna Sewell.
Libris.ro este o afacere 100% românească și, în 10 ani de la înființare, librăria online a expediat 2,3 milioane de comenzi către 1,2 milioane de români din întreaga lume. Compania vinde peste 160.000 de titluri de carte, alături de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme și cadouri.
Din martie 2018, Libris.ro a demarat campania #RespectYourself - Oferă-ți timp pentru lectură, proiect prin care își propune să prezinte lectura din perspectiva unei activități care înseamnă respect față de sine, preocupare pentru autocunoaștere și dezvoltare.