Rata anuală a inflației în zona euro a ajuns la nivelul de 2% în luna mai, peste estimările economiștilor și peste ținta avută în vedere de BCE, ceea ce este posibil să creeze dificultăți de comunicare pentru gardienii euro, care, pentru moment, ar putea accepta prețuri mai mari, dar sunt criticați de consumatorii nemulțumiți, transmite Reuters.
Potrivit unei estimări preliminare publicată de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 2% în luna mai 2021, de la un nivel de 1,6% în luna aprilie. Obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea inflației în zona euro în luna mai se explică în principal prin faptul că prețurile la energie au înregistrat o creștere de două cifre, cu un avans 13,1%, în timp ce prețurile la servicii au înregistrat o creștere de 1,1%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice și țigări au înregistrat un avans de doar 0,6%.
Cu toate acestea, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a crescut ușor în luna mai, până la 0,9%, de la un nivel de 0,8% în luna aprilie. De asemenea, un indicator care pe lângă prețurile la energie și alimente exclude și prețurile la țigări, a crescut și el până la 0,9%, de la 0,7% în luna aprilie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Estimarea publicată marți de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă și datele privind inflația în Uniunea Europeană, să fie dată publicității în data de 17 iunie.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteSeparat, Eurostat a informat că rata șomajului în zona euro a scăzut ușor în luna aprilie 2021 până la 8%, de la 8,1% în luna martie. În ceea ce privește Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata șomajului a rămas neschimbată la 7,3%.
În rândul statelor membre UE, cea mai mică rată a șomajului în luna aprilie se înregistra în Polonia (3,1%). La polul opus, cea mai mare rată a șomajului a fost înregistrată în Spania (15,4%).
În România, datele Eurostat arată că rata șomajului a scăzut de la 5,8% în luna martie 2021, până la 5,7% în aprilie 2021.