Gigantul industrial Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde de euro, vrea să renunțe la afacerea din România, cu pierderi mari în ultimii 7 ani.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Grupul și-a schimbat conducerea la finele anului trecut, iar noii directori și-au exprimat îngrijorarea legată de pierderile înregistrate în afacerile din unele țări ale Tereos, luând în calcul vânzarea activelor neprofitabile, după un audit.
În România, Tereos a avut ultimul an profitabil în 2013, de atunci înregistrând anual un minus care a oscilat între 4 milioane lei și 27 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro. Anul trecut a avut o pierdere de 25,6 milioane lei, la afaceri de 158,8 milioane lei, cu aproape 200 de angajați. Conform presei locale, este a treia cea mai mare pierdere economică din istoria companiei și cel mai redus număr de angajați din istoricul administrativ.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, conform sursei citate, pentru prima oară datoriile subsidiarei din România a grupului francez au ajuns la o valoare sensibil egală cu cifra de afaceri, însumând aproape 158,4 milioane de lei (echivalentul a peste 32 de milioane de euro).
Acum, Tereos este în discuții avansate cu Wilmar International (WLIL.SI) din Singapore pentru a-și vinde pachetul de 49% din afacerea comună cu amidon din China și încearcă, de asemenea, să renunțe la activitățile sale cu zahăr din România. Noul management vrea să oprească pierderile și a angajat un consultant internațional pentru a-l ajuta să găsească o soluție, vânzarea fiind considerată prima opțiune. Vânzarea afacerii românești s-ar putea dovedi însă dificilă din cauza rezultatelor sale slabe, dar și pentru că regiunea nu este foarte atractivă în ceea ce privește randamentul sfeclei de zahăr, indică și Reuters.
Dacă nu va fi găsit niciun cumpărător pentru afacerea românească, Tereos ar putea să o oprească complet. Dacă ar putea fi găsită o modalitate de a menține afacerea cu reducerea pierderilor, Tereos ar putea lua în considerare acest lucru, dar scenariul pare puțin probabil.
Tereos și Wilmar au refuzat să comenteze.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteGrupul Tereos a raportat o datorie de 2,7 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut, la vânzări anuale de aproximativ 4,5 miliarde de euro.
Gigantul industrial francez Tereos are circa 50 de fabrici în 18 țări din Europa, America Latină, Africa și Asia, cu aproximativ 24.000 angajați.
În 2012, francezii au cumpărat fabrica Zahărul Luduș din România, pentru a deservi clienții industriali din Europa de Est.
La momentul preluării, Zahărul Luduș, denumită ulterior Tereos Romania, avea o cifră de afaceri de 171,6 milioane lei și un profit net de 30,5 milioane lei.
Fabrica de zahăr din Luduș funcționează din 1960, fiind fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr Luduș – IIS Zahăr Luduș -, denumire schimbată în 1991 în SC Zahărul, și este una din cele 4 fabrici de zahăr care mai există în România (din cele 39 care existau în 1990).