Inflația din Marea Britanie a atins un maxim al ultimilor 40 de ani

Inflația din Marea Britanie a atins un maxim al ultimilor 40 de ani
scris 19 mai 2022

Inflația din Marea Britanie a atins în aprilie 9%, un maxim al ultimilor 40 de ani, alimentară de creșterea puternică a prețurilor alimentelor și energiei, potrivit cifrelor oficiale, care arată o agravare a crizei costului vieții pentru populația din această țară, transmite CNBC.

Prețurile de consum au crescut cu 2,5% de la o lună la lună, ușor sub așteptările unei creșteri de 2,6% dintr-un sondaj efectuat de Reuters în rândul economiștilor, care proiectaseră și o creștere anuală de 9,1%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Un prânz gratuit oferit de Grubhub în New York a creat haos. Restaurantele au fost copleșite, unele fiind forțate să închidă CITEȘTE ȘI VIDEO Un prânz gratuit oferit de Grubhub în New York a creat haos. Restaurantele au fost copleșite, unele fiind forțate să închidă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Creșterea cu 9% a indicelui prețurilor de consum este cea mai mare de când au început înregistrările în forma lor actuală, în 1989, depășind creșterea anuală de 8,4% înregistrată în martie 1992 și fiind cu mult peste nivelul de 7% observat în luna martie a acestui an.

Oficiul pentru Statistică Națională al Marii Britanii a mai spus că estimările sale sugerează că un nivel mai ridicat al inflației ar fi fost, ”undeva în jurul anului 1982”.

De la 1 aprilie, autoritatea de reglementare a energiei din Regatul Unit a majorat plafonul pentru prețul energiei de uz casnic cu 54%, în urma creșterii prețurilor angro la energie, inclusiv a unei creșteri record a prețurilor la gaze la nivel mondial.

Autoritatea de reglementare, Ofgem, nu a exclus noi creșteri ale plafonului la revizuirile sale periodice din acest an.

Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor la ultimele patru ședințe de politică monetară, ridicând costul împrumuturilor de la 0,1%, minim atins în perioada pandemiei, până la cel mai mare din ultimii 13 ani, de 1%, în timp ce caută să controleze inflația fulgerătoare fără a provoca frânarea economiei.

Un sondaj recent a arătat că un sfert dintre britanici au recurs la eliminarea unor mese, din cauza unei combinații între presiunile inflaționiste și criza alimentară, care are un efect ”apocaliptic” pentru consumatori, potrivit guvernatorului Băncii Angliei, Andrew Bailey.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
marea britanie