Patru fast-food-uri ”Socului Kebab” din București au fost închise temporar de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care muște și gândaci în unități, folosirea unor ustensile și vase de bucătărie uzate, praf și grăsime în corpurile de gătit.
Comisarii ANPC au anunțat, joi, că reprezentanții Comisariatelor pentru Protecția Consumatorilor Sector (CPCS) 1 și 2 din București au desfășurat, miercuri, mai multe acțiuni de control la unitățile de alimentație publică de tip fast-food, din lanțul ”Socului Kebab”, administrate de operatorul economic Optim Prosper Serv SRL, situate în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma neregulilor constatate, echipele de control au dat amenzi comtravenționale în valoare de 33.000 de lei și au decis oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme.
De asemenea, a fost oprită temporar prestarea serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru toate cele patru unități verificate. Totodată, comisarii ANPC au transmis propunere de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru două dintre unități.
”Avem toleranță zero în fața unor asemenea situații care sunt un real pericol pentru sănătatea sau chiar viața consumatorilor. Este de neimaginat ca, în continuare, unii operatori economici sfideze, pur și simplu, prevederile legii”, a declarat președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.
Echipele de control au găsit condiții igienico-sanitare improprii în blocul alimentar: praf și grăsime în strat consistent la corpurile de gătit, la nivelul tubulaturii amplasate deasupra hotelor și a corpurilor de gătit, paviment depreciat; utilizarea unor ustensile și vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat și strat de grăsime arsă; nerespectarea regimului de temperatură recomandat de către producător; prezența insectelor vii (muște și gândaci) în unitate; folosirea unor materii prime fără elemente de identificare; condiții igienico-sanitare improprii în spațiul de depozitare și în zona meselor de servire: depuneri consistente, vizibile de grăsime și praf.
Alte probleme identificate de comisarii ANPC au fost utilizarea unor recipiente de depozitare cu etichete multiple aplicate; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu strat de praf grosier, și deteriorate; nerespectarea vecinătăților în spatiile frigorifice; lipsa menționării gramajelor, ingredientelor și a valorii nutriționale a acestora, în lista meniu; păstrarea neconformă a elementelor preparatelor (carnea fiartă separat față de ciorbă, paste fierte în prealabil preparării și comercializării); schimbarea stării termice a produselor prin congelare lentă; lipsa plaselor anti-insecte la ferestre; folosirea unor recipiente de colectare reziduală fără protecție sanitară.