România și Polonia au înregistrat în 2016 cele mai scăzute prețuri ale alimentelor din Uniunea Europeană, cele mai ridicate fiind în Danemarca și Suedia, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat.
Astfel, prețurile alimentelor au variat de la 62% din media europeană în Polonia și România la 148% în Danemarca, 126% în Suedia, 123% în Austria, 121% în Luxemburg și 120% în Irlanda și Finlanda, scrie News.ro.
În cazul băuturilor alcoolice și al tutunului, prețurile au înregistrat la rândul lor variații mari, de 1 la 3, între statele membre.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele mai scăzute prețuri ale produselor de acest fel au fost înregistrate în 2016 în Bulgaria, de 56% din media UE, urmată de Ungaria cu 67%, Polonia cu 68% și România cu 69%.
La polul opus se află Irlanda, unde prețurile alcoolului și tutunului reprezint 175% din media UE, urmată de trei state nordice, respectiv Finlanda (135%), Suedia (128%) și Danemarca (122%).
Restaurantele și hotelurile sunt de trei ori mai scumpe în Danemarca decât și Bulgaria. Nivelurile de prețuri ale serviciilor oferite de restaurante și hoteluri variază de la sub 60% din media UE în Bulgaria (44%), România (53%) și Cehia (56%), la 150% în Danemarca și 144% în Suedia.
Cele mai mici diferențe sunt în cazul electronicelor de consum, echipamentelor de transport personal și îmbrăcăminte.
La nivel general, prețurile bunurilor de consum și ale serviciilor înregistrează diferențe mari între statele membre. Cel mai ridicat nivel, de 139% din media UE, este în Danemarca, urmată de Irlanda (125%), Luxemburg și Suedia (124%), Finlanda și Marea Britanie (121%). La polul opus se află Bulgaria (48% din media prețurilor din UE), România (52%) și Polonia (53%).