Cinci ofertanți, printre care berarul japonez Asahi și rivalul chinez China Resources, au fost selectați pentru a doua rundă a licitației în vederea preluării portofoliului SABMiller din România, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, potrivit The Wall Street Journal, care citează o sursă familiară cu situația.
Fiecare participant oferă mult peste 5 miliarde de euro în schimbul activelor la care Anheuser-Busch InBev (ABInbev), cel mai mare producător de bere din lume, a anunțat că renunță pentru a se conforma cu cerințele autorităților antitrust europene după preluarea SABMiller, numărul doi mondial.
Zece companii s-au arătat interesate de achiziția Ursus Breweries și a celorlalte active ale SABMiller din Europa Centrală și de Est (ECE), cinci dintre ele fiind selectate pentru a doua rundă a negocierilor, ce va avea loc înainte de Crăciun.
CITEȘTE ȘI AB InBev a primit cel puțin șase oferte pentru mărcile de bere din Europa scoase la vânzareCompaniile care au rămas în cursă sunt: Asahi Group Holdings, China Resources, un consorțiu format din fondurile de private equity Bain Capital și Advent International, grupul ceh PPF Group și fondul elvețian de investiții Jacobs Holding AG, care licitează în parteneriat cu fondul de pensii PSP Investments, din Canada, potrivit sursei menționate.
Reprezentanții companiilor nu au dorit să comenteze informația.
Luna trecută, cotidianul nipon Nikkei a relatat că Asahi a oferit peste 500 miliarde de yeni (4,9 miliarde euro) în schimbul portofoliului SABMiller, achiziție care ar extinde prezența Asahi în afara Japoniei. În aprilie, compania a anunțat că a ajuns la un acord pentru cumpărarea mărcilor Peroni, Grolsch și Meantime, aflate în portofoliul SABMiller, în schimbul a 2,55 miliarde de euro.
SABMiller este prezentă în România prin intermediul Ursus Breweries, care deține trei fabrici de bere - în Brașov, Buzău și Timișoara și o linie de producție de capacitate mică în Cluj. Ursus Breweries ocupă primul loc pe piața românească a berii, urmată de Heineken România și Bergenbier, companie aflată în portofoliul Molson Coors.