Proprietarii și operatorii din HoReCa spun, într-o scrisoare deschisă adresată premierului, că sunt tratați incorect de către Guvern în comparație cu celelalte industrii și își exprimă îngrijorarea privind efectele dezastruoase create de răspândirea coronavirusului în industria ospitalității. Potrivit Asociației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut cu 70% față de anul trecut, iar peste 40% dintre operatori și-au suspendat activitatea, ca urmare a pandemiei globale și a măsurilor restrictive instaurate de autorități.
”Urmare a crizei datorată pandemiei globale și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astazi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori. Organizația Patronală HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului Covid-19 în industria ospitalității, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial”, arată HORA în scrisoarea deschisă.
Înainte de criza Covid-19, în industria HoReCa activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro, dar și aproximativ 400.000 de angajați reprezentând 10% din numărul total al angajaților care activează in sectorul privat (190.000 de angajați direct implicați și aproximativ 210.000 angajați ai furnizorilor de produse, materii prime și servicii), scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Facebook a lansat o versiune proprie a TikTok, în cadrul Instagram”Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizori locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje”, precizează organizația patronală HORA.
Potrivit studiului comandat de HORA, împreună cu organizațiile membre în Alianța Pentru Turism (APT), efectuat pe o perioadă de 5 ani, reprezentanții industriei atrag atenția asupra faptului că aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% astfel: impact financiar direct (valoare adăugată) - 3,42%; impact social (salarii angajați și aport consum) - 0,91%; impact financiar indirect (furnizori si investiții) - 0,74%.
”Lipsa predictibilității din industria HoReCa în climatul economic actual nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiții, responsabilități majore față de angajați, contracte de închiriere și leasing, contracte cu clienții externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare, etc.”, arată patronatul.
În ceea ce privește activitatea din alte țări europene, HORA precizează că industria HoReCa poate funcționa. În afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România.
”Luând în considerare faptul că redeschiderea teraselor la 1 iunie 2020 nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările. Așa cum s-a putut observa, creșterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanțelor din zonele turistice. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăți, iar incapacitatea autorității centrale și locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări și controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situația pandemică în care ne aflăm”, adaugă reprezentanții HORA.
Proprietarii și operatorii din HoReCa afirmă că sunt tratați incorect de către guvern în comparație cu celelalte industrii.
”În acest context, astăzi există intenția anumitor operatori din HoReCa de a organiza proteste fizice dar și sugestive impotriva guvernului. Luând în considerare situația dificilă cu care ne confruntăm și climatul de incertitudine încă existent în ceea ce privește cursul pandemiei și al industriei ospitalității, supunem atenției dumneavoastră următoarele solicitări și, totodată, propuneri legate de viitorul industriei și problemele acute ale operatorilor din HORECA în contextul actual, după cum urmează: redeschiderea în cel mai scurt timp a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor împotriva răspândirii COVID-19; asigurarea distanțării fizice prin menținerea unui mese libere între două mese ocupate; evitarea aglomerărilor de persoane la ghișee și grupuri sanitare; purtarea obligatorie a măștii de către client în momentul deplasării către grupurile sanitare, la intrarea sau ieșirea din restaurant; se vor asigura dispozitive și substanțe virulicide necesare dezinfectării mâinilor clienților și informarea acestora cu privire la modul de utilizare; informarea clienților asupra regulilor de igienă și distanțare fizică precum și a necesității limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul”, arată reprezentanții industriei.
Ei propun curățarea și dezinfectarea cu substanțe bactericide și virulicide a spațiilor/suprafețelor unde au acces clienții și a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei; eliminarea obligativității purtării mănușilor de către personalul de servire în interiorul restaurantului, considerăm că este mult mai eficientă spălarea frecventă si directă a mâinilor; inițializarea unei campanii de încurajare a publicului pentru a respecta regulile de distanțare fizică, purtare a măștii de protecție, spălarea frecventă și corectă a mâinilor; eliminarea impozitului specific pentru anul 2021, respectiv 40 milioane euro anual, conform studiului comandat de HORA; reglementarea bacșișului/tip-ului din industrie ca venit din alte surse, fără plată CASS.
Alte propuneri prevăd: ”clasificarea grupurilor de firme afiliate ca parte a IMM-urilor, dacă nu îndeplinesc condiții de întreprinderi mari; focusarea controalelor făcute de către instituțiile statului pe respectarea reglementărilor privind raspândirea virusului SARS COV 2”.