7.500 de români au aplicat în programul pentru achiziția de mașini electrice

7.500 de români au aplicat în programul pentru achiziția de mașini electrice
scris 24 iun 2016

Circa 7.500 de români au depus aplicații pentru participarea la programul pentru achiziția de mașini electrice, săptămâna viitoare urmând să fie publicată lista cu producătorii și dealerii auto validați, a declarat vineri Istvan Jakab președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), la lansarea stațiilor de reîncărcare din cadrul hipermarketurilor Cora.

Programul ar putea fi demarat până la sfâșitul acestei luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Persoana care vrea să aplice la program poate beneficia de un tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui automobil hibrid și un tichet de 20.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini electrice, fără a exista obligativitatea casării unui autovehicul vechi. Prețul mediu al unei mașini electrice este de 30.000 euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kaufland și Renovatio creează o rețea de 10 stații de încărcare rapidă a mașinilor electrice între Arad și Constanța CITEȘTE ȘI Kaufland și Renovatio creează o rețea de 10 stații de încărcare rapidă a mașinilor electrice între Arad și Constanța

Fondurile totale alocate pentru acest program este de 5 milioane lei în acest an.

Inițiativa face parte din Programul Rabla Plus finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, care mai cuprinde Rabla Clasic și construirea unei infrastructurii naționale de prize pentru reîncărcarea mașinilor electrice sau hibride. Pentru acesta din urmă fondurile disponible sunt de 70 milioane lei în acest an, proiectul fiind lansat astăzi în dezbatere publică pentru 10 zile, după care va fi implementat.

”Eligibili pentru acest proiect sunt primăriile din localitățile cu peste 50.000 de locuitori, instituțiile publice și agenții economici din aceste localități, dar și agenții economici aflați în apropierea autostrăzilor. Este un cuantum de finanțare de 200.000 euro per proiect pentru infrastructura electrică. Prețul unei stații variază în funcție de priză,cu încărcare mai rapidă sau mai lentă. Regimul de cost va fi stabilit de fiecare participant în parte. Nu mă aștept la cifre enorme anul acesta, sunt programe pilot și sper să fie bine primite și să fie continuate. Este un program multianual până în 2020”, a declarant ministrul Mediului, Cristiana Pașca – Palmer, la evenimentul menționat.

Ministrul a arătat că proiectul vizează instalarea a 400 de prize cu încărcare rapidă și 400 de prize cu încărcare mai lentă în acest an, targetul până în 2020 fiind de 6.000 de prize.

Tribunalul București a decis interzicerea comercializării sticlei de Aqua Carpatica. Hotărârea nu este definitivă CITEȘTE ȘI Tribunalul București a decis interzicerea comercializării sticlei de Aqua Carpatica. Hotărârea nu este definitivă

În prezent, la nivel national există 55 de stații de reaîncărcare a mașinilor electrice și hibride, dintre care 22 sunt situate în București.

”O dată începută această tranziție cred că ea va continua și se va accelera în anii următori. Cifrele de la APIA arată că achiziția de mașini electrice crește spectaculos, chiar dacă cifrele absolute nu sunt mari (…) Este nevoie și de o infrastructură electrică pentru a susține acest trend. Transportul electric are costuri mult mai mici, iar specialiștii estimează că traversarea României cu o mașină 100% electrică costă sub 50 lei, ori asta este foarte avantajos pentru cetățeni”, a mai spus ministrul Mediului.

Anul trecut, în România s-au vândut 495 de autoturisme noi hibride sau electrice 100%, mai mult decât dublu (110%) comparativ cu 2014, când au fost vândute 236 de unități.

România rămâne, însă, tot pe ultimele locuri în ceea ce privește achiziția de autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător, campionii Uniunii Europene la vânzările de astfel de mașini fiind Marea Britanie, Germania și Franța, cu peste 12.000 de unități vândute anual.

Retailerul Cora, care deține o rețea de 11 hipermarketuri, a instalat stații de încărcare pentru mașinile electrice în două dintre magazinele sale: Lujerului din Capitală și Brătianu din Constanța, în parteneriat cu EV Connect.

Reprezentanții retailerului au declarat că până la sfîrșitul anului toate hipermarketurile vor avea stații de reîncărcare.

Cora este al doilea retailer care instalează astfel de stații, după Kaufland, care a lansat rețeaua în aprilie, în parteneriat cu Renovatio.

Compania, parte a grupului franco-belgian Louis Delhaize, activează în România din 2003 prin intermediul a 11 hipermarket-uri, patru în București și șapte în țară.

EV Connect este parte a Smart Business & Technologies Solutions, dezvoltator de puncte de încărcare pentru mașini electrice sau hibride plug-in în parteneriat cu producătorul spaniol de energie regenerabilă Gamesa.

viewscnt
Afla mai multe despre
cora
stații
mașini
electrice
investiții