Guvernul vrea să deschidă în următorii ani 10.000 de prize pentru încărcarea mașinilor electrice, extrem de puține pe șoselele țării. În prezent, nu există decât 50 de astfel de stații de încărcare la nivel național.
În același timp, pentru a încuraja cumpărarea de mașini electrice, va fi menținut ecotichetul, astăzi în valoare de până la 20.000 de lei, acordat cumpărătorilor sub formă de finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Mediu, relevă un document guvernamental discutat în ședința de miercuri a Executivului.
Ecotichetul de 20.000 de lei este rezervat pentru cumpărătorii de automobile electrice (cu motor electric și alimentate de la o sursă electrică). Pentru cei care optează să cumpere un automobil hibrid (cu motor electric, sursă de alimentare externă și o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50g/km), valoarea ecotichetului este de 5.000 de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ultimele date oficiale indică faptul că numărul mașinilor electrice și hibride noi cumpărate pe parcursul anului trecut a ajuns la 332, în creștere cu 111% comparativ cu 2014, ceea ce, în opinia guvernanților, indică un interes crescut al societății civile pentru achizițoinarea de astfel de autoturisme. Numărul mașinilor ecologice reprezintă însă doar 0,5% din totalul autovehiculelor noi comercializate în aceeași perioadă.
Prețul unei mașini electrice pornește de la aproximativ 20.000 de euro.
Comparativ, în Germania, cumpărătorii de mașini electrice primesc o subvenție individuală de până la 4.000 de euro, în timp ce persoanele care optează pentru modele hibrid primesc până la 3.000 de euro. Jumătate din subvenție este suportată de industria auto.
În Germania erau înmatriculate la finele anului trecut circa 50.000 de mașini electrice, planul Guvernului fiind să crească acest număr la 1 milion de mașini până în 2020.
CITEȘTE ȘI În câțiva ani, singurul smartphone cu Android care va conta va fi NexusȘi compania energetică Electrica SA are un proiect-pilot intitulat "Autostrada Verde", de dezvoltare a infrastructurii necesare mașinilor electrice, proiect care prevede construirea de stații de încărcare pentru astfel de vehicule, inițial pe ruta Oradea-București.
"Grupul Electrica are ca strategie în prezent realizarea proiectului-pilot de inovare «Autostrada Verde», care își propune să susțină dezvoltarea infrastructurii pentru vehiculele electrice. Deși propus inițial doar pentru ruta Oradea-București (în două variante de traseu), în cazul în care va fi un succes, grupul va extinde proiectul și pentru alte rute din România", se arată în raportul pe 2015 al administratorilor Electrica SA.
Compania precizează că acest proiect are la bază studiul "Dezvoltarea unei strategii de implementare a unei afaceri în domeniul alimentării vehiculelor electrice la nivelul Electrica SA - elaborare plan de afaceri" și este în conformitate cu planul de măsuri prevăzut în strategia-cadru a UE care menționează, printre altele, necesitatea de a accelera procesul de eficientizare energetică și decarbonizare în sectorul transporturilor, trecerea progresivă spre combustibili alternativi și integrarea sistemelor energetice și de transport.
"Electrica SA are aprobat, în planul de investiții pe 2016, pe poziția «Studii», un studiu de fezabilitate, «Infrastructură de încărcare vehicule electrice», pe poziția «Lucrări», o lucrare, «Proiect pilot de electromobility» (6 stații de încărcat tip fast charger) și pe poziția «Dotări» - achiziția a două vehicule electrice", se menționează în raportul citat.