Actuala putere intenționează să elimine din legislație timbrul arhitecturii, care este colectat de autoritățile locale la emiterea unei autorizații de construire și virat asociațiilor profesionale ale arhitecților. Cuantumul acestei taxe se situează la 0,5‰ (la mie) din valoarea unei investiții, indiferent de beneficiarul sau de destinația acesteia.
De ce este important: Firmele și cetățenii sunt obligați să achite această taxă atunci când solicită o autorizație de construire, fie că este vorba de complex rezidențial de milioane de euro, fie că este vorba de un imobil de câteva zeci de mii de euro. Taxa de timbru se adaugă astfel la valoarea investiției și se achită de către investitor sau proprietar o dată cu taxa pentru autorizația de construcție.
Mai este bine de știut: Timbrul arhitecturii este perceput pentru toate investlțiile efectuate pe baza proiectelor elaborare de arhitecții sau de arhitecți conductori și pentru a căror realizare este necesară autorizație de construire.
Autoritățile administrației publice locale care eliberează autorizația sunt obligate să calculeze și să perceapă procentul de 0,5‰ (la mie) din valoarea investiției, pentru ca apoi să vireze sumele astfel colectate în conturile Ordinului Arhitecților din România (OAR) și Uniunii Arhitecților din România.
CITEȘTE ȘI Închisoarea pentru execuția fără autorizație a majorității lucrărilor de construcții, eliminată din legeUn proiect de lege elaborat de actuala putere propune eliminarea timbrului pe considerentul că autoritățile locale sunt obligate să asigure pe propria cheltuială colectarea taxei pentru o organizație non-profit privată cum este Ordinul Arhitecților.
”Apreciem că nu este corect ca autoritățile locale să suporte din bugetele locale, cheltuielile de colectare a sumelor aferente acestui timbru, iar un ONG să dispună în mod liber destinația acestora, inclusiv să-și asigure cheltuielile de funcționare”, arată inițiatorii proiectului.
Aceștia reclamă, prin urmare, și lipsa de transparență în utilizarea taxei, a cărei destinație nu este stabilită printr-un act normativ public, ci prin regulamentul Ordinului.
”Considerăm că nu este corect ca această organizație de drept privat să fie finanțată și din fonduri publice, iar autoritățile locale să colecteze aceste venituri în numele și pentru Ordinul Arhitecților din România. De asemenea, nu se știe dacă o instituție abilitată a statului a verficat modul de cheltuire a acestor fonduri, destinația menționată aprobată de această organizație fiind generală, fără a fi obligați să respecte o destinație specială, este la latitudinea conducerii acestui ONG”, mai arată autorii legii.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Document oficial: Un cutremur major va afecta 75% din populația României. Legal, statul nu este obligat să ajute proprietarii de locuințe avariatePotrivit calculelor acestora, veniturile încasate de Inspectoratul de Stat în Conctrucții prin colectarea a 0,5% (la sută) din valoarea investiției au fost în 2017 de peste 180 milioane lei, ceea ce ar înseamna ca veniturile Ordinului Arhitecților din timbru au fost de circa 18 milioane lei.
”Precizăm că aceste sume se încasează și se virează în avans, înainte ca beneficiarii să înceapă execuția. Astfel, având în vedere faptul că nu poate fi analizată eflciența cheltuirii fondurilor publice reprezentând contravaloarea acestui timbru al arhitecturii plătit de către autoritățile publice pentru investițiile promovate, considerăm necesară abrogarea acestei taxe”, mai afirmă inițiatorii, care au depus proiectul de abrogare din lege a articolului privind timbrul arhitecturii.