Symmetrica își urcă afacerile, dar reclamă întârzieri la plată pentru lucrările finanțate de stat

Symmetrica își urcă afacerile, dar reclamă întârzieri la plată pentru lucrările finanțate de stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iul 2024

Symmetrica, jucător pe piața locală de pavele și borduri vibropresate, a raportat pentru primul semestru 2024 o cifră de afaceri de peste 150 milioane lei, mai mare cu circa 40% comparativ cu primele șase luni din 2023, avansul fiind susținut de cererea de produse pe segmentul lucrărilor de infrastructură apă/canal și rutieră.

„Suntem încrezători că vom continua acest trend pozitiv și în a doua jumătate a anului”, spune Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Primăria Capitalei anunță continuarea lucrărilor de recuperare a Hanului Solacolu: Nu mai puțin de 700 de tone de deșeuri au fost scoase din subsolul corpului principal de clădire CITEȘTE ȘI FOTO Primăria Capitalei anunță continuarea lucrărilor de recuperare a Hanului Solacolu: Nu mai puțin de 700 de tone de deșeuri au fost scoase din subsolul corpului principal de clădire
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În perioada ianuarie – iunie 2024, volumul total de produse livrate s-a majorat cu 30%, ajungând la 2,6 milioane mp/ml, față de 2 milioane mp/ml în aceeași perioadă a anului trecut.

Un factor semnificativ care a influențat pozitiv evoluția afacerilor a fost creșterea cu 12% a vânzărilor de produse destinate infrastructurii de apă/canal și a celei rutiere. 

Extinderea capacității de producție a companiei în 2023 prin deschiderea primei fabrici din Sud-Estul țării, la Ovidiu (Constanța) și extinderea unității din Prejmer (Brașov) au avut, de asemenea, un impact pozitiv semnificativ asupra business-ului companiei în acest an, efectele celor două investiții cu o valoare cumulată de 14 milioane euro fiind resimțite pe deplin în prima parte a acestui an. 

Un alt element care a contribuit la avansul rulajului a fost creșterea prețului mediu pe mp/ml al produselor livrate, în contextul costurilor mai mari de producție.

„Deși am înregistrat progrese importante, nu putem ignora totuși provocările semnificative cu care ne confruntăm. Problemele legate de încasări și termenele mari de plată, în special din cauza întârzierilor la plată pentru lucrările finanțate de stat, au pus presiune asupra fluxului nostru de numerar. De asemenea, scăderea cererii pe segmentul rezidențial a fost o altă provocare majoră, care și-a pus amprenta asupra ritmului nostru de creștere”, a adăugat Sebastian Bobu.

MedLife extinde rețeaua de clinici MindCare CITEȘTE ȘI MedLife extinde rețeaua de clinici MindCare

Symmetrica s-a dezvoltat constant și organic în cei 30 de ani de activitate, extinzându-se la nivel național cu zece unități de producție. În 2024, compania a anunțat o investiție de aproape 50 de milioane de euro într-o nouă fabrică de pavaje și dale din beton, cea mai mare din portofoliu și din Sud-Estul Europei, proiect care confirmă ambițiile de dezvoltare a Symmetrica la nivel regional.

Piața de pavele este dominată, în proporție de peste 70%, de jucători locali, Symmetrica având cea mai mare capacitate de producție și acoperire geografica. Din totalul pieței de profil, cca. 40% din volumele de produse sunt destinate proiectelor de infrastructură, iar 25% sunt alocate celor logistice și industriale. Segmentul rezidențial, inclusiv cel al magazinelor de materiale de construcții și DIY, constituie 35% din totalul vânzărilor de profil.

Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Verești, județul Suceava, urmată apoi de unitățile de producție de la Podu Iloaiei, județul Iași (2010), și Bolintin Vale, în apropiere de București (2011), Prejmer – Brașov (2012), Cociu – Bistrița-Năsăud (2012), Mărășești – Vrancea (2018), Zimandu Nou – Arad (2021), Solca – Suceava (2022), Ovidiu – Constanța (2023).

viewscnt
Afla mai multe despre
symmetrica
borduri
pavele