Stocul modern de spații logistice și industriale din România a atins, anul trecut, 3,8 milioane metri pătrați, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% se găsește în proprietăți din apropierea orașelor regionale, potrivit datelor publicate marți de compania de consultanță imobiliară CBRE.
Rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafeței mici disponibilă în proiectele finalizate și a numărului mare de contracte de pre-închiriere semnate pentru spații aflate încă în construcție, potrivit companiei.
”În 2018, activitatea totală de închiriere, excluzând reînnoirile și renegocierile, a atins 270.000 metri pătrați, cu 11% mai puțin decât în 2017. În 2019 se va construi într-un ritm și mai rapid decât în 2018, fiind așteptate livrările a 607.000 metri pătrați, dintre care 27% sunt localizați în orașe regionale, iar 55% sunt pre-închiriați”, se arată în comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suprafața totală tranzacționată în 2018 este de 509.000 metri pătrați, din care 45% au fost destinați companiilor care au activități de depozitare, 35% au fost închiriați de companii de distribuție, 15% de jucători din domeniul logisticii și 5% de companii de producție, scrie News.ro
”Piața locală a fost dominată, și în 2018, de proiectele marilor dezvoltatori internaționali ca CTP Invest, WDP, Logicor și P3, care au absorbit 61% din totalul cererilor. Din totalul noilor construcții finalizate în 2018, 11% au fost de tip speculativ”, se arată în comunicat.
Totodată, strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții active pe piața locală este încă prudentă, cu multe construcții semi-specultative. Dezvoltările semi-specultative sunt proiecte construite ca urmare a cererilor primite fie din partea clienților existenți, fie de la chiriași noi, dar care au și o componentă speculativă, potrivit companiei.
”Astfel, suprafeței construită la cerere, i se adaugă circa 20% – 50%, deoarece dezvoltatorii doresc să fie pregătiți pentru posibile noi solicitări. Nivelul ridicat al cererilor determină rata mare de pre-închirieri, cea mai mare parte a spațiilor fiind contractate înainte de finalizare”, se arată în comunicat.
Segmentul de retail a fost principalul motor de creștere pentru piața spațiilor industriale și logistice în 2018, iar cele mai importante tranzacții, din punct de vedere al suprafeței, au avut loc în parcurile deținute de WDP Industrial, în cel de al doilea semestru din 2018. Astfel, Carrefour a semnat pentru închirierea a 65.500 metri pătrați în parcurile din Brazi și Deva, iar P&G va ocupa 25.600 metri pătrați în Timișoara.