Piața imobiliară locală a ȋnceput să atragă atenția marilor investitori asiatici, grupuri din China si Coreea de Sud explorând posibilitatea de a investi direct ȋn principalele segmente de piață. Primele achiziții ar putea fi realizate până la finalul anului.
Piața locală se află ȋntr-un proces de maturizare, care implică și o diversificare a capitalului investițional, iar investitorii asiatici, care au făcut ȋn ultimii ani achiziții majore ȋn piețele din Vestul Europei, dar și ȋn Polonia, ȋși extind aria de interes și către celelalte țări din regiune.
„Investitorii sud-africani au fost ȋn ultimii cinci ani cei mai activi cumpărători din piața imobiliară locală, care a fost folosită de o serie de grupuri și ca „rampă de lansare” pentru formarea unor portofolii regionale. În ultimii ani, am observat o diversificare a surselor de capital atras, prin intrarea unor jucători noi din Statele Unite, Liban, Cehia și Belgia, proces ce credem că va continua cu primele achiziții ale unor investitori asiatici, atrași de proiectele cu o calitate a construcției ridicată, chiriași blue-chip și randamente investiționale mai ridicate cu peste 200 de puncte procentuale față de piețele din Europa Centralăˮ, spune Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, își vinde hotelul din România, tranzacție globală de 450 milioane dolariDatele arată că, ȋn ultimii trei ani (2016 – 2018), investitorii asiatici (Malaezia, Coreea de Sud, Singapore, Filipine) au realizat achiziții de peste 2,8 miliarde de euro ȋn Polonia, având o pondere de peste 16%, ȋn timp ce ȋn Cehia și Ungaria au fost semnate anul trecut tranzacții semnificative de către grupurile Shinhan Investment din Coreea de Sud și Mapletree din Singapore, ponderea investitorilor asiatici fiind preconizată să crească și ȋn aceste piețe.
În piața locală au fost realizate anul trecut tranzacții imobiliare cu o valoare cumulată de aproximativ 957 de milioane de euro, cele mai mari achiziții fiind realizate de grupurile Dedeman, Sonae Sierra, Lion’s Head Investments și MAS Real Estate, ȋn parteneriat cu Prime Kapital.
Randamentele investiționale de referință pentru piața locală sunt de 6,75% pentru sectorul de retail, 7,25% pentru birouri și 8,75% pe industrial, ȋn 2019 fiind așteptată o comprimare a acestora ca urmare a unui interes ȋn creștere din partea potențialilor cumpărători. Ne putem aștepta să vedem o reducere între 25 și 50 de puncte procentuale față de nivelul actual pe segmentele spațiilor de birouri si industriale.
Nivelul de referință al randamentelor pentru segmentul de retail va trece probabil de asemenea printr-un proces de comprimare ȋn momentul ȋn care un activ cu adevărat dominant va fi scos la vânzare.